Linkovi

Naftna mrlja prijeti koralima Meksičkog zaljeva


Naftna mrlja se nalazi iznad prostranih dijelova plitkih i dubokih korala koji imaju ključnu ulogu u reprodukciji i rastu ribljih vrsta.

Naučnici kažu da se u Meksičkom zaljevu već dešava najgora ekološka katastrofa. Naftna mrlja se nalazi iznad prostranih dijelova plitkih i dubokih korala koji imaju ključnu ulogu u reprodukciji i rastu ribljih vrsta. Mnogima od tih korala je trebalo stotine godina da izrastu.

Najnoviji snimak Meksičkog zaljeva pokazuje sve veću naftnu mrlju koja se ubrzano širi. Snimak su uslikali sateliti NASA-e. I morski korali, na dubini od nekoliko stotina metara, su sada ispod naftne mrlje. Kacky Andrews je menadžerica odjela za očuvanje koralnih grebenova.

Mi znamo samo malo o njihovoj ekološkoj funkciji i utjecaju na ekosistem Meksičkog zaljeva. Jasno je da ribe tamo vole da idu, ali zaista znamo samo malo o tolikim koralnim grebenovima širom Meksičkog zaljeva. Oni su duboko i većinom nisu pristupačni, kaže Kacky Andrews.

Ona dodaje da korali na velikim dubinama ne formiraju koralne grebenove kao oni u plićim vodama. Njihovo proučavanje stoga zahtijeva daljinska i skupa podvodna vozila. Naučne studije pokazuju da koralni grebenovi sačinjavaju jednu desetinu procenta dna okeana. Ali oni prestavljaju stanište, područje za razmnožavanje, za više od 25% morskih vrsta.

Ta područja su jednostvno izvanredna sama po sebi. Korali na velikim dubinama su neki od najstarijih organizama na planeti. Neki od njih su vjerovatno stari i preko 4 hiljade godina, kaže Kacky Andrews.

Naučnici kažu da je teško procijeniti potencijalnu štetu na dubokim koralima, jer ovakva naftna mrlja do sada nije imala presedana. Jedan od administratora državnog odjela za istraživanje okeana i atmosfere Craig McLean kaže da se, gledajući snimke masivnog izljevanja nafte, čini da se nafta većinom diže na površinu.

Radi se o relativno novom naučnom istraživanju o tome šta se dešava sa naftom kada se ona izljeva sa hiljadu i po metara dubine i ide do površine, na koji način se raspršava, i na koji način prirodna zajednice bakterija utječe na nju, kaže Craig McLean.

Naučnici kažu da će vrsta nafte, period njene izloženosti i direktnog kontakta sa koralima utjecati na to koliko će korala preživjeti. U ovom trenutku međutim, oni ne mogu dati nikakva predviđanja.

XS
SM
MD
LG