Linkovi

Izvještaj američke vlade prstom pokazao na kompaniju BP


Izvještaj američke vlade prstom pokazao na kompaniju BP
Izvještaj američke vlade prstom pokazao na kompaniju BP

Nafta kompanija BP se smatra najvećim krivcem za najveći izljev nafte u more u povijesti Amerike

U najnovijem izvještaju američke Obalne straže i Biroa za menadžment energije oceana, se kaže da je britanska naftna kompanija BP definitivno odgovorna za najgori izljev nafte u more u povijesti Sjedinjenih Država. Prošlogodišnja eksplozija na naftnoj platformi BP-a, u vodama meksičkog zaljeva, je dovela do izljeva gotovo 5 miliona barela nafte u more, pri čemu je poginulo 11 radnika sa platforme.

Specijalni istražitelji američke vlade su saopćili da je uzrok eksplozije na naftnoj platformi kvar na cementnoj barijeri koja je potrebna da zaštiti tzv ugljovodonike u temeljima bunara.
Oni takodjer jasno ukazuju na je kompanija BP kriva za to, posebno operator na bunaru, jer su donijeli niz pogrešnih odluka. BP, zajedno s kompanijom Transocean, koja je vlasnik bunara, su takodjer krivi jer nisu korigovali greške na vrijeme. Uz to, bunar je bio zreo za inspekciju koja nije izvršenai održavanje mu je prešlo budžet za cijelih 58 miliona dolara.

Tri mjeseca milioni litara nafte su, sjećamo se svi, lili u more. Nafta je ubijala životinjski svijet, uništavala močvare u kojima je bujao život, kao i plaže. Sada, barem na površini, ocean izgleda čist.

Majka priroda je nevjerovatno otporna na sve, govore ljudi...

Ed Overton sa državnoga Univerziteta Louisiane je radio na brojnim federalnim projektima u vezi sa ovom katastrofom.
Tropska oluja Lee je prošle nedjelje prešla preko voda zaljeva i na plažu izbacila nekoliko katranskih lopti. Medjutim profesor Overton kaže da je to gotovo ništa, s obzirom kojeg je obima bila katastrofa.
Za Glas Amerike govorio je putem SKYPE-a:
Ljudi su mislili da će posljedice trajati desetljećima, prije nego se vode Zaljkeva vrate u normalu. Medjutim, to nije slučaj. Možete otići danas na plaže Meksičkog zaljeva i nećete ništa primijetiti. Ima ostataka štete, naravno, ali su mali, i teško primjetljivi.

Profesor se brine medjutim da je šteta u dubinama veća:
Profesor Overtone govori:
Šteta koja je naudila najmanjim bićima, onim majušnim stvorenjima koje ne vidimo golim okom. Tu štetu ne vidimo, ali moramo pretpostaviti da ona postoji.

Sveukupna šteta neće biti poznata sve dok se ne donese odluka u tužbi vlade protiv BP-ja i drugih kompanija. Izvještaj takodjer navodi 7 prekršaja saveznih regulativa.
BP je objavio saopćenje u kojem se slaže sa, kako stoji, suštinom vladinog izvještaja, tj. da je više instanci i dogadjaja vodilo katastrofi.
Firma Transocean opet kaže da izvještaj potvrdjuje da je glavni uzrok nesreće bila greška u cementnoj zaštiti, a ne nepravilno održavanje
Vladin izvještaj takodjer predlaže uvodjenje brojnih industrijskih i regulativnih promjena. neke su već i provedene, ali mnogo jače mjere sigurnosti koje se odnose na ovakve katastrofe, Kongres tek treba odobriti.

XS
SM
MD
LG