Linkovi

SAD: Moguća krivična istraga postupaka kompanije BP


Iako BP i dalje pokušava zaustaviti izljevanje nafte, američka vlada kreće sa krivičnom istragom najgoreg izljevanja nafte u američkoj istoriji.

Naftna kompanija BP je doživjela još jedan udarac nakon dodatnih odgađanja pokušaja da se zaustavi masivno izljevanje nafte. Ovaj put, pila koju su koristili podvodni roboti kako bi se odrezao dio oštećene cijevi se zaglavila. Kasno jučer, kompanija je izvijestila da je uspjela odglaviti pilu. Međutim iako BP i dalje pokušava zaustaviti izljevanje, američka vlada vjerovatno kreće sa kriminalnom istragom najgoreg izljevanja nafte u američkoj istoriji.

Usprkos manjem porastu jučer, analitičari kažu da su dionice tog britanskog naftnog giganta izgubile više od 70 milijardi dolara vrijednosti nakon nesreće 20 aprila. Istovremeno, američka federalna vlada navodi da razmatra kriminalne optužbe protiv kompanije BP.

Već smo dali upute svim relevantnim stranama da sačuvaju bilo koja dokumenta koja bi mogla osvjetliti činjenice vezane za ovu nesreću. Dok se naša istraga proširuje narednih dana, mi ćemo biti detaljni, sveobuhvatni i agresivni, rekao je američki ministar pravde Eric Holder.

Jučer je kompanija BP izvela još jedan neuspio pokušaj zaustavljanja izljevanja nafte. To je bio njihov sedmi pokušaj i sa svakim novim danom i svakim novim odgađanjem, frustracije su sve veće. Prema nekim procjenama, 160 miliona litara sirove nafte se već izlilo u Meksički zaljev, zahvatajući blizu 200 kilometara obale i uništavajući floru i faunu, kao i živote ljudi koji tu žive. Stanovnici Meksičkog zaljeva kažu da više ništa nije sigurno.

Ako nafta dođe do kopna, da li će nas primorati da se odselimo?

Ako budemo imali uragan i nafta se ispere na kopno, oni će to samo kritizirati. A mi ćemo izgubiti naće kuće, izgubićemo sve, kažu očajni stanovnici tog područja.

Ogromna naftna mrlja se već proširila do tri američke savezne države: Lousiane, Alabame i Mississipija, i sve više se približava obali Floride. Navodi se da bi troškovi čišćenja naftne mrlje mogli doseći više od 37 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG