Linkovi

Predsjednik Obama:Vlada regulira akciju BP-ja


Predsjednik Obama:Vlada regulira akciju BP-ja
Predsjednik Obama:Vlada regulira akciju BP-ja

Predsjednik Barack Obama je izjavio da je američka vlada u potpunosti zadužena za napore zaustavljanja masivnog izljevanja nafte u Meksičkom zaljevu.

Govoreći na novinskoj konferenciji, prvoj u dugo vremena, gospodin Obama je dao svoj odgovor na na kritike da njegova administracija nije dovoljno uključena, i da je propustila učiniti što treba. On je novinarima okupljenim u Bijeloj Kući rekao da kompanija BP, koja operira izvorom i nastoji ga zatvoriti, to čini po direktivama federalne vlade.

Predsjednik Obamaje dodao da vlada preuzima potpunu odgovornost za zatvaranje izvora nafte i čišćenje, kako je rekao, užasne katastrofe. On je međutim rekao da će kompanija BP biti smatrana odgovornom za uzrokovanje izljevanja, tj. za sve financijske troškove.

BP trenutno pokušava zaustaviti izljevanje procesom začepljavanja podvodnog izvora nafte. Naučnici su danas saopćili da nove procjene pokazuju da se dnevno izljeva najmanje 12 hiljada barela nafte, što znači da je to najveće izljevanje nafte u američkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG