Linkovi

Naftna kompanija BP i dalje bespomoćna


Nakon neuspjeha da se postavi čelična kupola preko mjesta curenja nafte, na stolu ostalo vrlo malo opcija

Inženjeri i drugi stručnjaci naftnog giganta BP nastavljaju potragu za novim načinima na koje bi zastavili izljevanje nafte u Atlantic, u Meksičkom zaljevu. Nastojanja u protekla tri dana da se ogromnom čeličnom kupolom zatvori rupa na dnu oceana, i nafta usmjeri u kontejnere, su propali. BP je saopćio danas da je cijena dosadašnjih nastojanja da se curenje zaustavi, oko 350 miliona dolara. Predsjednik Barack Obama se treba sastati s članovima svoga kabineta kako bi se upoznaoa s najnovijim razvojem situacije, kao i da se pokuša i sa strane vlade, pronaći odgovor na strašnu tragediju po prirodu , koja je uzrokovana eksplozijom na platformi još 20. aprila.

Stručnjaci u BP-u i dalje razmatraju nekoliko opcija, uključujući i to da probaju isti način začepljenja rupe, ali sa manjom kupolom. Na stolu kao opcija je i ubrizgavanje otpadne gume u rupu iz koje nafta curi.

Mrlja je dostigla obale Louisiane, a na oko pet kilometara je od obala Alabame, što prijeti uništenjem ribarske žetve, kao i divljih vrsta koji živi u i oko mora.

XS
SM
MD
LG