Linkovi

Posljedice naftne mrlje mogu biti bez presedana


Predsjednik u Louisiani
Predsjednik u Louisiani

Nakon sto je posjetio pogodjena podrucja, predsjendik Obama obecao svu federalnu pomoc za saniranje naftne mrlje

Predsjednik Obama je izjavio da je naftna mrlja jedna strašna katastrofa po okolinu, vjerovatno bez presedana, za koju će trebati neumoran, koordiniran napor da se prevazidje. Predsjednik se tijekom posjete području pogodjenom katastrofom u priobalnom području Louisiane, sastao s zvaničnicima Obalne straže, i drugim ekipama koje danonoćno pokušavaju da saniraju mrlju.

Poruka predsjednika Obame s govornice pri uredu Obalne straže u Louisiani, je bila ozbiljna, i odslikavala je stvarnost:

Borimo se protiv masivne naftne mrlje koja može izazvati posljedice po prirodu bez presedana. Nafta još uvijek izlazi iz podmorskog bunara, nanoseći veliku štetu ekonomiji nekoliko saveznih država, a posljedice mogu trajati dugo. Ovo sve bi moglo ugroziti živote na hiljade Amerikanaca koji žive od mora.

Uz predsjednika je bio guverner Louisiane Bobby Jindal. Predsjednik je rekao da, iako se nada najboljem mogućem ishodu, federalna vlada je spremna na najgore, ukoliko se sukljanje nafte pod morem ne uspije ubrzo zaustaviti. Predsjednik je obećao punu istragu nesreće, dodajući kako naftni gigant, kompanija BP, snosi odgovornost. No, sada je najvažnije da se spasi što se može spasiti.

Svaki Amerikanac po kojeg ova nesreća ima posljedice, neka zna:vaša vlada će učiniti sve što je moguće, i na tome raditi koliko god treba, kako bi se kriza zaustavila., kazao je američki predsjednik.

Do eksplozije na platformi je došlo prije gotovo dvije nedjelje, kada je poginulo i 11 radnika kompanije BP. Američka Obalna straža saopćava da su se od tada na milione litara nafte izlili u Atlantski ocean. Govoreći u TV emisiji This Week mreže ABC, predsjedavajući kompanije BP, Lamar Mc Kay, je rekao izmedjuostaloga da je nemoguće tačno znati koliko se nafte izlilo do sada u Meksički zaljev, i dodaje:

Ne znam količinu. Nismo sigurni oko toga. Medjutim, mislimo da je to negdje izmedju 5 hiljada barela nafte. Naš odgovor je u skladu sa tim brojem, za sada...

Federalni zvaničnici upozoravaju da bi zaustavljanje curenja nafte u more moglo trajati i do par mjeseci. Američki ministar unutrašnjih poslova Ken Salazar kaže:

Nadamo se da će se nešto dogoditi da se istek zaustavi. U najboljem slučaju, već danas. U najgorem , ovo bi moglo trajati i do 90 dana.

Naftna mrlja prijeti priobalnom području , a osjetljivi oceanski eco sistem dovodi u najveću opsanost. AKo se ne zaustavi, kako kažu stručnjaci, nafta bi mogla natopiti i plaže, te priordna okuženja mnogih vrsta koja žive u moru i uz more, sve do Floride, ugrožavajući ribarenje, i turizam.

Do ove nesreće dolazi u trenucima kada administracija predsjednika Obame nastoji kreirati jedan plan koji bi vodio u budućnosti manjoj ovisnosti Amerike o nafti, i većem korištenju fosilnih goriva. Predsjednik Obama je ranije odobrio dodatne bušotine u moru, ali su ti planovi sada zaustavljeni dok se ne vidi uzork eksplozije na platformi BP, koja je do ovog dovela.

XS
SM
MD
LG