Linkovi

Usprkos tvrdnjama Bijele kuće, nafte još ima u vodama Meksičkog zaljeva


Naučnici iz Oceanografskog instituta Woods Hole kažu da su otkrili jedan veliki naftni oblak, preostao od curenja iz eksplodiranog bunara BP-ja, koji je pao duboko, pri oceanskom dnu. Ova vijest stiže nakon što je administracija predsjednika Obame saopćila da je sva nafta uklonjena, spaljena, ili počišćena.

Vode Meksičkog zaljeva, naime, izgledaju čisto i jasno, ali naučnici kažu da je u odredjenim dijelovima dubina, sakrivena od golog oka, otkrivena preostala nafta. Oceanografski kemičar Chris Reddy je sakupljao uzorke vode iz Zaljeva 9 dana u junu, i otkrio područje s koncentracijom naftnih sastojaka.

Chris Reddy, stručnjak Oceanografskog instituta ističe:


"Uzorci vode, upravo u području u kojem se proširio jedan podvodni oblak nafte, su se činili kao izvorska voda, nisu se vidjele kapi nafte, nije ni mirisalo na naftu. To, medjutim, ne znači da je nije bilo u toj vodi."

Naučnici iz Instituta Woods Hole kažu da je ovaj oblak stigao iz BP-jevog eksplodiranog bunara.Oblak je širok gotovo 2 kilometra, dug najmanje 35 kilometara, i 900 metara ispod površine oceana.

Chris Reddy, stručnjak Oceanografskog instituta kaže da znanstvena zajednica za sada ne zna iz kojeg razloga ta nafta ne pluta po površini.

Ti naučnici nisu jedini koji su otkrili ostatke nafte iz BP-jevog bunara. Koristeći se ultra ljubičastom svjetlošću, naučnici Univerziteta Južne Floride su takodjer otkrili kapi nafte na morskom dnu. Te kapi ubijaju malo morsko bilje, i bakterije.

Bill Hogarth, sa tog univerziteta kaže:

"Analiza morske vode je pokazala loše stanje phyto planktona i cijele podmorske zajednice."

Ovakvi najnoviji nalazi stižu nakon što je iz Bijele Kuće stiglo da je gotovo sva nafta pokupljena, i očišćena.

Savjetnica Bijele kuće za energiju Carol Browner je nedavno izjavila:

"Najveći procenat nafte je ili počišćen, uklonjen ili spaljen."

Medjutim, znanstveni tim univerziteta u Georgiji je saopćio da je pregled vladinih podataka pokazuje da gotovo 80 posto nafte iz podmorske bušotine BP-ja, ostaje u Zaljevu.

Naučnica Samantha Joye je uvjerena:

"U vodi ima nafte, ima je na dnu. Osjetiće se loše posljedice po morski život."

A Chris Reddy iz Oceanografskog instituta dodaje:

"Iznenadio bih se ako se ocejene o čistoći ne budu mijenjale, kako budu novi podaci na raspolaganju."


Gospodin reddy zaključuje da će uz dodatne podatke biti mnogo jasnije koliko je odista nafte ostalo ispod površine morskog prostranstva Meksičkog zaljeva.
###

XS
SM
MD
LG