Linkovi

Strah od nestašice nafte raste


Cijene benzina već su porasle, iako još uvijek nema realne nestašice
Cijene benzina već su porasle, iako još uvijek nema realne nestašice

Zemlje OPEC-a kažu da su spremne povećati proizvodnju ako bude trebalo

Više od dvije hiljade predstavnika svjetskih kompanija za naftu i gas, akademika i stručnjaka u ovom polju, ove se nedjelje okupljaju u Houstonu, texas, na 30-oj godišnjoj konferenciji koju sponzorira Istraživački centar IHS-CERA, pri univerzitetu Cambridge. Kako rastu cijene sirove nafte i benzina,velikim dijelom zbog nemira na sjeveru Afrike i Srednjem Istoku, rasprave se ovaj puta fokusiraju na to kako održati dovoljan priliv nafte na tržište, proširiti proizvodnju, a istovremeno osigurati da se dogode katastrofe po prirodu kakva je bila prošlogodišnja u Meksičkom Zaljevu.

Razgovori na ovogodišnjoj konferenciji CERA se drže dvije teme: ubrzani rast cijena sirove nafte, i potreba da se krene u čak izazovije vode kako bi se održao nivo svjetskih potreba za naftom.

Rizik od novih proizvodnih platformi je pojačan posebno nakon prošlogodišnjeg izljeva miliona barela nafte u Meksički zaljev. Izvršni direktor kompanije BP Robert Dudley je rekao novinarima da je njegova kompanija naučila kako da mnogo bolje izbjegava takve rizike po prirodu.

Počeli smo sagledavati mnogo bolje razloge koji su doveli do prošlogošnje katastrfem i jednostavno izmijenili način na koji procjenjujemo rizik, kazao je Robert Dudley.

Dudley kaže da kompanija BP sada ima ustanovljene mjere kako bi se brže i uspješni nosili s eventualnom ekplozijom, bilo na naftom polju ili na oceanskoj platformi, bilo gdje u svijetu.

Mi više nećemo bušiti tamo gdje nemamo bezbjednu mogućnost trenutnog zatvaranja bunara, gdje nemamo opremu, dovoljno ljudi i sve organizirano za hitan odgovor.

Gospodin Dudley takodjer kaže da kompletna energetska industrija mora razviti takve bezbjedonosne mjere , jer se započinju poslovi koji mogu biti čak i rizičniji po područje Arktika. Medjutim, čelnik BP-ja je takodjer naglasio potrebu da se proizvodi više benzina, jer će u naredna dva desetljeća svjetske potrebe porasti i do 40 posto.


Trenutna cijena sirove nafte iznosi preko 100 dolara po barelu, prvenstveno zbog nestabilne situacije na Srednjem Istoku i Sjevernoj Africi, koji proizvode oko 40 posto svjetskih potreba.

Predstavnici iz Sjeverne Afrike i Srednjeg Istoka koji prisustvuju konferenciji , kažu da je vjerovatno da će se nestabilnost nastaviti, i možda proširiti, ali ne znaju kakav bi to efekat moglo imati po proizvodnju nafte. Predsjedavajući konferencije IHS-CERA, Daniel Yergin, kaže da Program urgentnog odgovora Medjunarodne Agencije za Energiju, može premostiti kratkotrajne obustave dotoka na tržište.


Postoji dobar sistem urgentnog odgovora, koji se razvio od 70-tih na ovamo. Njegov je cilj premostiti eventualni prestanak proizvodnje i obezbijediti koordinaciju i suradnju medju potrošačima., kaže Yergin.

Do sada nije bilo nestašica u svjetskoj proizvodnji nafte , a zemlje OPEC-a razmatraju održavanje posebnog sastanka kako bi raspravljali o povećanju proizvodnje, ako bude potrebno. No, čak ako se stabilnost vrati u Libiju i druge zemlje u regionu, sve veći zahtjevi zemalja u razvoju bit će dodatni pritisak na kompanije da pronadju i pumpaju dodatnu naftu.

XS
SM
MD
LG