Linkovi

Mikrobi koji jedu naftu mogući spas za Louisianu


Pelikani koji se gnijezde u močvarama Louisiane
Pelikani koji se gnijezde u močvarama Louisiane

U močvarnom području Louisiane se gnijezdi na hiljade pelikana, koji su kratko vrijeme prije katastrofe sa naftom bili skinuti sa liste ugroženih vrsta. Ali ova ostrvca su sada toliko zagađena da je pitanje kada će ponovo biti čista.

Međutim, čini se da je na pomolu novo rješenje. U prirodnom rezervatu Grand Isle, profesor Ralph Portier nadgleda fermentaciju hiljada litara bakterija koje razlažu naftu. Cilj je da se njima poprskaju ugrožena područja.

Ralph Portier, Univerzitet drzave Louisiana:

"Ovo su mikroorganizmi koji prirodno žive u močvarama Louisiane. To nisu nikakvi super mikrobi, već aklimatizovani mikroorganizmi koji jednostavno vole da jedu naftu", kaže profesor Portier.

On istražuje ovdašnji živi svijet već 30 godina i ranije je sudjelovao sa svojim mikrobima u čišćenju manjih izliva. On kaže da mikrobi nemaju negativan utjecaj na sredinu.

"Ako ih ima u dovoljnim količinama oni će razlagati naftu, a kada nje više nema - postaju hrana za druge mikrobe i nestaju", kaže Portier.

Pošto nafta pliva po površini mikrobi je mogu razložiti za nekoliko dana.

"Naftu na otvorenom moru razlažu isti ovi mikroorganizmi koje mi koristimo".

Portier kaže da su kemijski raspršivači nafte takođe efikasni, ali njihova upotreba duboko pod vodom ili u močvarama može biti štetna.

"Raspršivanje nafte ispod površine možda nije dobro jer su mikrobi najaktivniji na dva do tri milimetra, na površini vode".

Bridget Pitre LaBorde je dopredsjednica kompanije TMD Technologies koja već godinama primjenjuje Portierov metod čišćenja vode mikrobima.

"Mikrobe proizvodimo u vrlo visokoj koncentraciji kako bi mogli razgraditi i uništiti velike količine prosute nafte", kaže ona.

Gospodja LaBorde dodaje da njen tim čeka na dozvolu Obalske straže da bi počeo prskanje mikroba po najosjetljivjim dijelovima močvara. Njena kompanija može nedjeljno proizvesti 170 tona mikroba visoke koncentracije.

"Slanu vodu usisavamo kroz ovaj filter u prijemni rezervoar, iz koga se ona potom pumpa kroz reaktore. Ova pjena ovdje su u stvari mikrobi koji su se prelili preko ivice", kaže LaBorde.

Znanstvenici se slažu da će, kada nafta bude prikupljena i obale djelimično očišćene, samo i jedino priroda - odnosno mikrobi - završiti taj posao do kraja.

XS
SM
MD
LG