Linkovi

Rješavanje ovisnosti o stranoj nafti - američki neostvareni cilj


Rješavanje ovisnosti o stranoj nafti - američki neostvareni cilj
Rješavanje ovisnosti o stranoj nafti - američki neostvareni cilj

Levi: "Politička volja glavni je razlog zašto toliko ovisimo o stranoj nafti, situacija se ne može promijeniti preko noći"

Visoke cijene benzina još jedan su podsjetnik Amerikancima na davno proklamirani, ali nikad ne ostvareni cilj - rješavanja ovisnosti o stranoj nafti…

Svi američki predsjednici u proteklih 40 godina najavljivali su istu stvar. "Konačno ćemo okončati našu ovisnost o nafti sa Srednjeg istoka" - rekao je predsjednik Obama, a njegov predhodnik George Bush nekoliko godina ranije d "valja prekinuti pretjeranu ovisnost Amerike o stranoj nafti".

I je li do toga došlo. Ne, upravo suprotno, Amerika je danas još više ovisna o stranoj nafti. Sjedinjene Države su 1973. godine proizvodile 64 posto od ukupne nafte koju su konzumirale. Prošle godine, Amerika je proizvodila manje od 40 posto nafte koju troši. Dakle, 61 posto dolazi iz uvoza, kaže analitičar Michael Levi.

Michael Levi: Politička volja glavni je razlog zašto toliko ovisimo o stranoj nafti. Situacija se ne može promijeniti preko noći. Trebamo smanjiti troškove alternativne energije, ali ako ne počnemo na tome raditi nikada neće ostvariti željeni cilj.

Dostignuća u tehnologiji dovela su do nešto veće američke proizvodnje nafte, ali ipak ne dovoljno da se smanji uvoz. No Levi dodaje da je domaća proizvodnja pozitivan znak, ali da to nije dovoljno za zadovoljavanje američkog apetita za naftom. Sa strane potrošača, sve je više automobila na električni pogon i hibrida no oni u ukupnom automobilskom tržištu sudjeluju sa svega tri posto. Da bi takvi automobili imali bilo kakav utjecaj na američku potražnju za stranom naftom trebali bi činiti 20 posto američkog automobilskog tržišta.

XS
SM
MD
LG