Linkovi

Izljev nafte u Meksički zaljev zaustavljen


Izljev nafte u Meksički zaljev zaustavljen
Izljev nafte u Meksički zaljev zaustavljen

Predsjednik Obama je dobrim vijestima nazvao dosadašnji uspjeh kompanije BP da konačno, nakon tri mjeseca, zaustavi istjecanje nafte u Meksički zaljev. Jučer je , da podsjetimo, u 3 sata i 25 minuta po istočno-američkom vremenu po prvi put zaustavljeno istjecanje nafte iz podmorske bušotine kako su saopćili predstavnici kompanije British Petroleum.

Novom, 75 tona teškom „kapom" koja je spuštena i robotizirano montirana na havariranu cijev bušotine, istjecanje nafte je zaustavljeno nakon 85 dana, 16 sati i 25 minuta. Predstavnici BP su takođe saoćtili da će, ako montiranim uređajem ne budu mogli u potpunosti kontrolirati i zaustaviti istjecanje nafte, od početka idućeg tjedna koristiti i dodatnu tehnologiju za kontrolirano isisavanje nafte na morsku površinu, što je američki predsjednik takodjer pozdravio, govoreći danas za novinare. Predsjednik Obama je dodao da će , ako ovo ni ne bude permanentno rješenje, kako je izvješten, zaustaviti nekontrolirano izljevanje nafte dok uskoro ne bude kompletiran tzv. dodatni podzemni bunar koji će preuzeti veliki dio pritiska i tako okončati istek nafte.
Predstavnik BP-ja Steve Rinehart je danas saopćio da podzemne kamere kojima se prati oštećeni bunar, pokazuju da za sada nema isteka niti nafte, niti curenja prirodnog gasa.

Uz predstavnike BP i zvaničnici federalnog informativnog centra potvrdili su da je nekontrolirano ictjecanja nafte zaustavljeno.

XS
SM
MD
LG