Linkovi

Ohio: Objavljen snimak policijske pucnjave u kojoj je ubijena trudna crnkinja


Snimak video kamere koje je objavila policija grada Blendon prikazuje rupu od metka u šoferšajbnu automobila u kojem je Ta'Kiya Young nakon što ju je ubio policajac ispred prodavnice. (Foto: Blendon Township police via AP)
Snimak video kamere koje je objavila policija grada Blendon prikazuje rupu od metka u šoferšajbnu automobila u kojem je Ta'Kiya Young nakon što ju je ubio policajac ispred prodavnice. (Foto: Blendon Township police via AP)

Vlasti američke države Ohio objavile su snimak policijskih kamera koji prikazuje trenutak kada su policajci usmrtili Ta'Kiyje Joung – crnkinju koja se u trenutku pucnjave nalazila u svom automobilu.

Porodica mlade crnkinje, koja je u tom trenutku bila trudna, oštro je reagovala poslije objave snimka.

"Nesporno je da je Ta'Kiyjina smrt mogla da se izbjegne. Radilo se o gruboj zloupotrebi moći i ovlaštenja", objavili su članovi njene porodice nakon što su pogledali video snimak.

Ta'Kiyja Joung, 21-godišnjakinja iz grada Columbusa, proglašena je mrtvom neposredno nakon pucnjave. Nije preživjela ni njena nerođena beba.

Snimak objavljen više od sedmice nakon njene smrti prikazuje jednog od policajaca koji od Young više puta traži da napusti vozilo.

Također, na snimku se vidi policajac koji se nalazio nadomak vozačeve strane automobile koji je stradaloj ženi saopštio da je optužena za krađu. Ona je govorila da to nije tačno, dok je policajac i dalje insistirao da izađe iz vozila.

Young je okrenula volan udesno i počela da ubrzava prema policajcu. U tom trenutku on je pucao kroz prednje staklo vozila koje je udarilo u zid prodavnice pred kojom su se nalazili.

Poslije toga policajci su razbili prozor na vozilu. Lokalni šef policije John Belford izjavio je da su to učinili kako bi Young bila pružena medicinska pomoć. Međutim, snimci tima Hitne pomoći koji bi to potvrdili, još nisu dostavljeni.

Pravni zastupnik porodice Sean Walton ponovio je da je smrt Young mogla da se izbjegne – istakavši da njegovi klijenti traže da policajci umiješani u slučaj krivično odgovaraju.

Walton je rekao i da su klijenti koje zastupa nezadovoljni zbog odlaganja objavljivanja policijskih snimaka koji prikazuju smrt Young.

Šef policije Belford naznačio da je razlog za to obrađivanje i redigovanje snimaka na kojima se vide lica i brojevi znački policajaca – što je u skladu sa zakonima države Ohio.

Identitet dvojice policajaca umiješana u slučaj nije objelodanjen. Nalaze se na plaćenom odsustvu dok se sprovodi istraga u vezi sa pucnjavom i reakcijom policije.

Očekivalo se da će Young roditi kćerku u novembru. U inicijativi preko interneta da se plate troškovi njene sahrane prikupljeno je skoro 7.000 dolara.

Ta'Kiyjina braća i sestre, rođaci, baka i otac okupili su se oko njenih sinova (šest i tri godine) koji još ne shvataju šta se dogodilo njihovoj majci, rekao je Walton.

"To je velika porodica i Ta'Kiya im je oteta", kazao je Walton. "Mislim da je cijela porodica još uvijek u šoku."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG