Linkovi

Oba kandidata zadnje sate pred izbore provode u Ohio-u


바락 오바마 미국 대통령(왼쪽)과 미트 롬니 공화당 대통령 후보. (자료사진)
바락 오바마 미국 대통령(왼쪽)과 미트 롬니 공화당 대통령 후보. (자료사진)
Predsjednik Barack Obama i njegov republikanski protivnik Mitt Romney danas se obraćaju glasačima zadnji dan pred sutrašnje američke predsjedničke izbore. Oba izborna štaba rade na tome da podstaknu one lojalne glasače, ali i privuku one još neodlučne,

Današnji dan je , kako se to kaže, sprint ka finišu - predsjednik Obama i guverner Romney su, prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja, u vrlo, vrlo tijesnoj utrci. Ostalo je još nekoliko noćnih sati do ranojutarnjeg otvaranja američkih birališta, a ovaj posljednji dan pred glasanje oba kandidata su odlučili zaustaviti se na 14 različitih mjesta kako bi pozvali narod da glasa za njih.

Finalni sati se provode u saveznoj državi Ohio, jednoj od ključnih za izbor predsjednika. Tu se predsjednik Obama okomio na plan protivnika Romneya da smanji porez bogatim Amerikancima.

Nije ovo samo izbor izmedju dva kandidata ili dvije stranke, nego izbor izmedju dvije drugačije vizije buduće Amerike. Radi se o izboru izmedju politike koja je uništila našu ekonomiju, i s druge strane politike koja se zasniva na jakoj srednjoj klasi, koja nas izvlači iz ekonomske krize.

Mitt Romney, republikanski kandidat, glasačima u Ohio-u je rekao:
Vaša država je ona na koju mi računamo. Ovdje moramo pobijediti!

Bivši guverner Massachusettsa, Romney, je dakle, takodjer bio u Ohio-u kako bi se zadnji puta obratio glsačima, a govorio je i pred 20 hiljada pristalica u saveznoj državi Pennsylvania.

Mitt Romney, republikanski kandidat:
Ako se itko pita da li su bolji poslovi i bolje plaće postali dio prošlosti, moja je poruka neopoziva i jasna: uz dobro vodjstvo, sjaj Amerike se vraća!

Obojica kandidata prikupljaju zadnje neodlučne glasove na svoju stranu, i nastoje privući manjine i neovisne glasače - žene. Više od 29 miliona Amerikanaca u 34 savezne države su već glasali na tzv. ranom glasanju, iako niti jedan glas neće biti brojan prije utorka uvečer.

A kako se bliži utorak, tako su i emocije sve vrelije.

Tako su na Floridi su razljućeni glasači čekali na biralištima 5 do 6 sati, nakon što su zvaničnici privremeno suspendirali rano glasanje.

Predsjednika Oabmu su neki od okupljenih dva puta prekidali u Ohio-u, a policija je morala odvesti neke od prosvjednika. Još jedan potencijalno veliki problem je glasanje u saveznim državama New York i New Jersey, koji se vrlo sporo oporavljaju od razornog uragana Sandy. Još uvijek nije sigurno hoće li na rezultat tijesne utrke utjecati to ako na hiljade ljudi odluče ne izaći da glasaju, dok se još bore s nedostatkom struje, vode i osnovnih potrebština u pogodjenim područjima.
XS
SM
MD
LG