Linkovi

McMansions - ogromne kuće niču po Americi


McMansions - ogromne kuće niču po Americi
McMansions - ogromne kuće niču po Americi

McMansions su izgrađeni su za ljude koji su željeli svakojake pogodnosti u svojim domovima, i koji su si to mogli priuštiti

Ovo je priča o ogromnim kućama, i posljedicama izgradnje takvih kuća, kao i o posljedicama tih posljedica. Naime, takozvani McMansions su kuće, nove i vrlo velike kuće. Ime im dolazi iz povećanih porcija pića, krumpirića i sendviča u McDonald restoranima brze hrane. Izgradnjom ovih ogromnih kuća, povećan je i američki san o vlasništvu kuća.

Izgrađeni su za ljude koji su željeli svakojake pogodnosti u svojim domovima, i koji su si to mogli priuštiti – veliki broj spavaćih soba, ogromno dvorište, i garažu dovoljno veliku za tri ili četiri automobila, a možda i bazen. Uz to, dodajte knjižnicu, ogromnu kuhinju, i dobit ćete jedan ogroman dom.

Što je sasvim u redu ako imate veliku parcelu zemlje na kojoj možete izgraditi ovakvu kućetinu. No, ako pokušate utrpati jednu od ovih kuća na malo zemljište u nekoj zajednici, i dobit ćete, po mišljenju vaših susjeda, ruglo, koje se uopće ne uklapa u svoj okoliš. Za susjede u ovakvim zajednicama, ove kuće nisu san, one su noćna mora.

Ljudi koje smetaju ove ogromne kuće u njihovom susjedstvu, imaju četiri izbora. Preseliti se. Dobiti na lutriji, i izgraditi svoju ogromnu kuću. Naviknuti se na tu rugobu odmah pored njihove kuće. Ili, ako nije kasno za to, tražiti od gradskih vlasti da izglasaju zakon kojim se ograničava veličina novih kuća koje se grade u njihovom kvartu.

Ovo posljednje rješenje sve više daje rezultate. Zajednice diljem Sjedinjenih Država izglasavaju sve striktnije građevinska ograničenja, kako bi se spriječila izgradja ovih ogromnih dvoraca.

Dakle, koja je posljedica ove posljedice. Na saslušanjima, u sudnicama, na internetskim blogovima, čuje se dosta mišljenja poput ovoga, kao odgovor na jednu priču koja je obljavljena u online izdanju MSN business-a. “Zaista se nikoga ne tiče što ja odlučim izgraditi na mojoj parceli zemlje, dok god se držim zakonskih regulacija”, piše u jednom komentrau. “Ovo su Sjedinjene Američke Države, i ako ja želim izgraditi veću ili manju kuću, to je moje pravo”.

Možda je to istina u gradu iz kojeg komentator dolazi. No, to svakako nije istina u nekim mjestima, i kojima to ranije bilo moguće”.

XS
SM
MD
LG