Linkovi

OESS prati britanski tabloidski skandal i spreman je reagirati ako bude ugrožena sloboda tiska


Dunja Mijatović
Dunja Mijatović

U Helsinškom odboru američkog Kongresa govorila je jučer Dunja Mijatović, predstavnica Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi odgovorna za slobodu medija. Nakon izlaganja, gospođa Mijatović dala je intervju Glasu Amerike u kojem je prokomentirala stanje medija u regiji te aktualni skandal na britanskoj medijskoj sceni.

Najveći dio svjedočenja Dunje Mijatović u Helsinškom odboru Kongresa odnosio na slobodu pristupa internetu, najviše u zemljama Središnje Azije. Upitana o situaciji na medijskoj sceni zemljama bivše Jugoslavije, predstavnica OESS-a je rekla: "Ono što mediji mogu raditi u svakoj zemlji je, naravno, da čuvaju demokratiju, da je promovišu, međutim to nije lako. Taj put prema demokratiji nije nimalo jednostavan, i veoma je bolan za sve nas u državama u tranziciji. Novinari trebaju pomoć, trebaju dobre zakone koji će im osigurati primanja i zaštitu, jer je i to veliki problem. I na kraju, ono što uvijek novinarima u regiji kažem – vrlo je važna profesionalna solidarnost. Vrlo je loše što nema mnogo solidarnosti s kolegama, bez obzira na njihovo mišljenje ili o kojem se mediju radi – televiziji, novinama, radiju ili internetu."

U zapadnoj hemisferi, najviše pozornosti ovih dana posvećeno je tabloidskom skandalu u Britaniji, gdje su djelatnici medijskog konglomerata Ruperta Murdocha navodno neovlašteno pratili telefonsku komunikaciju desetaka a možda i stotina građana. No, ovaj put nije riječ o poznatim osobama – poput glumaca ili kraljevske obitelji, što bi javnost još nekako i tolerirala – već o običnim građanima, poput žrtava kriminala ili terorizma.

Dunja Mijatović o britanskom skandalu kaže: "Vrlo je bitno da se u svim situacijama prati pravna procedura, da je sudstvo nezavisno i da se svi pravni slučajevi brzo završavaju tako da je situacija čista. U slučaju Britanije i Murdocha, Organizacija za sigurnost i suradnju prati ovaj slučaj i naravno, ako bude potrebe, ako vidimo da je to problem u vezi slobode medije, mi ćemo reagovati."

XS
SM
MD
LG