Linkovi

Šetnja kroz centar Sarajeva u okviru "Dana tradicionalne porodice"


Dan tradicionalne porodice, Sarajevo, 7. septembar 2019.
Dan tradicionalne porodice, Sarajevo, 7. septembar 2019.

„Dan tradicionalne porodice“ naziv je šetnje koji je danas, kao odgovor na prvu Povorku ponosa, održana u Sarajevu. Organizator je Udruženje građana „Svjetlo“ koje je željelo iskazali važnost očuvanja tradicionalne porodice, dan prije Povorke ponosa na kojoj će se tražiti prava za LGBTIQ osobe u Bosni i Hercegovini.

Cilj i poruka današnje mirne šetnje je važnost očuvanja tradicionalne porodice i svih njenih vrijednosti, a nekoliko stotina istomišljenika okupilo se ispred Vječne vatre u Sarajevu odakle su šetali prema Trgu Bosne i Hercegovine. Istovremeno željeli su uputiti protest protiv sutrašnjeg održavanja Povorke ponosa.

“Dan tradicionalne porodice je događaj koji smo željeli iskoristiti kao momentum da pošaljemo dostojanstvenu poruku o važnosti očuvanja i posvećenosti porodici kao osnovnoj ćeliji društva. Društvo u potpunosti treba vrednovati porodicu, porodične vrijednosti i brak zasnovan na konceptu pojmanja, kao braka muškarca i žene“, izjavio je glasnogovornik manifestacije “Dan tradicionalne porodice” Ahmed Kulanić.

Učesnici mirne šetnje kroz centar grada su nosili transparente s natpisima “Podrška biološkom opstanku”, “Zašto se ne poštuje volja većine”, “Snaga nacije počiva u integritetu familije” i dr. Dio manifestacije također su bili plavi i roze baloni, a cijeli skup su obilježile velike mjere sigurnosti.

Prema riječima organizatora, ključna poruka je vrednovanje porodice koja je utemeljena na braku između muškarca i žene.

Sarajevo: Dan tradicionalne porodice kao odgovor na prvu Bh. povorku ponosa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

“Fokusiranjem na porodicu i pričom o tradicionalnom konceptu porodice šaljemo drugu poruku u odnosu na skup koji je najavljen sutra. Ne možemo i nismo tu da zabranimo bilo čije demokratsko pravo da šeta i iskazuje mišljenje, ali jesmo da zamolimo sve nivoe vlasti, vladine i nevladine organizacija da posvetimo dodatnu pažnju porodici”, poruka je s današnjeg skupa.

Također su istaknuli da je jako bitno očuvati tradicionalnu porodicu bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost.

“Porodični moral je danas ugrožen i napadnut sa svih strana, a kada nestane tog morala, porodica propada, a kada propadne porodica, i društvo je osuđeno na propast i nestanak. Ulaganje koje sigurno donosi profit je ulaganje u porodicu, ulaganje u odgoj i podizanje mladih generacija. Ako tu ne ostvarimo dobit, svaka druga dobit je neznatna i nebitna i bez svrhe. Jer, kakva je to dobit ako čovjek ima milione, a rasturi porodicu. Našu djecu ćemo i dalje mi učiti vrijednostima! Naše je pravo da odgajamo svoju djecu u duhu tradicionalne bosanske porodice i nećemo ih prepustiti tuđinu da ih odgaja i oblikuje! Posebno to nećemo dozvoliti u obrazovnim ustanovama”, piše u tekstu današnjeg proglasa koji je pročitan pred nekoliko stotina građana okupljenih na Trgu BiH.

Dan tradicionalne porodice, Sarajevo, 7. septembar 2019.
Dan tradicionalne porodice, Sarajevo, 7. septembar 2019.

Potcrtano je da se učesnici “Dana tradicionalne porodice“ neće priključiti sutrašnjim najavljenim protestnim okupljanjima protiv Povorke ponosa. Za nedjelju, 8. septembar najavljen je skup, u organizaciji Udruženja Inicijativa Iskorak (od 10 do 11:30 sati), kao vid iskazivanja protivljenja promoviranju LGBTIQ ideja, a bit će realiziran na lokalitetu parka Ciglane, od ulice Alipašina do ulice Sutjeska.

Javni skup pod nazivom "Ima izać’", prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa, održat će se isti dan, a učesnici povorke će šetati istom rutom - od Vječne vatre do Trga BiH, u od 12 do 14 sati.

XS
SM
MD
LG