Linkovi

Odlučujući dan za sporazum Kosovo-Srbija: SAD i EU očekuju prihvatanje


KOSOVO/SERBIA/EU
KOSOVO/SERBIA/EU

Lideri Kosova i Srbije će u ponedeljak boraviti u Briselu kako bi rekli "da" sporazumu koji podržava Zapad o normalizaciji odnosa između dvije zemlje.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučič već su načelno prihvatili evropski prijedlog koji podržavaju Sjedinjene Američke Države, a koji ne predviđa međusobno priznanje, ali uključuje obavezu strana da ne ometaju jedna drugu u integracionim procesima.

Usljed strahovanja da bi Rusija mogla pokušati da iskoristi tenzije između strana za podsticanje destabilizacije na Balkanu kako bi skrenula pažnju sa svoje agresije na Ukrajinu, Sjedinjene Države i Evropska unija pojačale su pozive na sporazum i očekuju napredak na sastanku u ponedjeljak.

Savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet razgovarao je tokom vikenda telefonom sa čelnicima obje zemlje, ponovivši podršku Sjedinjenih Država prijedlogu i očekivanja da strane imaju konstruktivan pristup i posvećenost implementaciji svih dogovora postignutih u dosadašnjim razgovorima, uključujući i onaj za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i italijanski premijer Giorgia Meloni napisali su uoči sastanka zajednička pisma premijeru Kurtiju i predsjedniku Vučiću, u kojima se, između ostalog, navodi , da je hitno potrebno krenuti dalje u cilju zaključenja sporazuma i obezbjeđivanja njegove provedbe.

Zvaničnici Evropske unije rekli su da se o prijedlogu neće pregovarati i da će u ponedjeljak strane razgovarati o implementaciji plana, koji podržavaju sve zemlje članice bloka, uključujući i one koje ne priznaju Kosovo.

Visoki evropski zvaničnik je tokom sedmice rekao da prihvatanje prijedloga znači i prihvatanje zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, što je najkontroverznije pitanje u sporazumima do sada. On je rekao da prijedlog predstavlja i "de fakto priznanje" Kosova od strane Srbije. Zapadne diplomate su obavijestile obje strane da odbijanje prijedloga znači suočavanje sa sankcijama.

U ponedjeljak se ne očekuje potpisivanje, a ako se strane dogovore oko implementacionog aneksa prijedloga, onda bi ceremonija potpisivanja mogla biti održana kasnije u martu u prisustvu zemalja članica Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Oba lidera odlaze u Brisel usred kritika kod kuće. Dio opozicije u Srbiji tvrdi da prijedlog znači priznanje Kosova, optužujući za neuspjeh u procesu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u međuvremenu istakao da su nepriznavanje Kosova i neslaganje sa njegovim članstvom u Ujedinjenim nacijama nesporna pitanja za Beograd.

Na Kosovu je dio opozicije rekao da ima mnogo neizvjesnosti u vezi sa sastankom u ponedeljak i da prijedlog ne obezbjeđuje konačne dogovore već stvaranje novog "status-kvo".

Premijer Kurti je tokom sedmice rekao da su "saveznici Kosova izradili prijedlog kao paket koji će unaprijediti članstvo Kosova u međunarodnom sistemu i koji uključuje i de facto priznanje (od strane Srbije), a sve to na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija".

Kosovo je već ušlo u 16. godinu nezavisnosti, što je najavljeno uz podršku Sjedinjenih Država i glavnih evropskih zemalja, ali joj se protive Srbija i njen saveznik Rusija, koja ne gleda blagonaklono na euroatlantske integracije Balkana uključujući i sporazum Kosova i Srbije, koji je uslov za napredak strana u integracionim procesima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG