Linkovi

Odloženo održavanje Olimpijskih igara


Međunarodni olimpijski komitet (MOK) najavio je odlaganje ljetnjih Olimpijskih igara zbog pandemije koronavirusa.
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) najavio je odlaganje ljetnjih Olimpijskih igara zbog pandemije koronavirusa.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) najavio je odlaganje ljetnjih Olimpijskih igara zbog pandemije koronavirusa. Ta globalna sportska manifestacija trebalo je da bude održana u julu i avgustu 2020. godine. 

MOK je saopštio da termin održavanja Igara mora biti izmijenjen u periodu nakon 2020. godine, ali ne kasnije od ljeta 2021. godine kako bi se sačuvao život sportista i međunarodne zajednice, objavila je agencija AP.

Prethodno su se, domaćin ljetnjih Olimpijskih igara, Japan, i Međunarodni olimpijski komitet usaglasili su se o odlaganju ljetnjih Olimpijskih igara.

Saglasnost o odlaganju postigli su Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), i Shinzo Abe, premijer Japana.

Kao novi termin mogućeg održavanja olimpijske sportske smotre pomenuto je ljeto 2021. godine.

"Nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Bachom - premijer Abe je rekao medijima da su se dvojica zvaničnika usaglasila da Olimpijske igre u Tokiju neće biti otkazane - već održane na ljeto 2021", objavljeno je na Twitter profilu japanskog premijera.

To je prvi put da je ljetnja olimpijska sportska smotra odložena tokom svoje istorije duge 124 godine. Olimpijske igre nisu održavane u godinama trajanja Prvog i Drugog svjetskog rata.

Japan je u organizaciju Igara uložio 12 milijardi dolara. To nije jedini masovni sportski događaj koji je odložen - ranije su donijete odluke o pomjeranju održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu i trka Formule 1, piše agencija Reuters.

Pandemija koronavirusa širom svijeta je neposredno ugrozila najmanje 380.000 ljudi, dok više od jedne petine svjetske populacije živi pod posebnim mjerama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG