Linkovi

Odlazak holivudske legende - preminuo Kirk Daglas


Kirk Daglas primio je nagradu za izuzetna dostignuća na filmu na festivalu u Santa Barbari u Kaliforniji, 30. jula 2006. (Foto: Reuters)
Kirk Daglas primio je nagradu za izuzetna dostignuća na filmu na festivalu u Santa Barbari u Kaliforniji, 30. jula 2006. (Foto: Reuters)

Filmska legenda Kirk Daglas, jedna od posljednjih zvezda takozvane "zlatne ere" Holivuda, preminuo je u Los Anđelesu, saopštio je njegov sin, glumac Majkl Daglas. Imao je 103 godine.

Sin siromašnih imigranata, ruskih Jevreja, Daglas se u toku 60 godina karijere pojavio u 90 filmova.

Radio je razne poslove da bi platio školovanje na koledžu i studije na njujorškoj Američkoj akademiji dramske umjetnosti.

Poslije kratke karijere na Brodveju i nakon što je služio u mornarici u Drugom svjetskom ratu, Daglas se pojavio u svom prvom filmu 1946. Glavna uloga u filmu Šampion iz 1949, o nemilosrdnom bokseru, koji ne dozvoljava nikome da mu se ispriječi na putu, donijela mu je slavu i prvu nominaciju za Oskara.

Kirk Daglas sa sinom Majklom, 1976. godine.
Kirk Daglas sa sinom Majklom, 1976. godine.

Visoki, zgodni glumac sa rupicom na bradi, koja je postala njegov zaštitni znak, Daglas je postao velika zvijezda 1950-ih i 1960-ih, kada je osvojio još dvije nominacije za Oskara za filmove Loši i lijepi i ulogu slikara Vinsenta van Goga za film Žudnja za životom.

Kada se pojavio u filmu Spartak iz 1959, Daglas je angažovao scenaristu Daltona Tramba, koji se našao na holivudskoj "crnoj listi" zbog navodnih komunističkih aktivnosti, zbog čega je bio primoran da piše pod pseudonimom. Daglas se otvoreno suprotstavio crnoj listi angažujući Tramba da piše scenario pod sopstvenim imenom, otvoreno i bez straha.

Daglas je 1995, pretrpio težak moždani udar, koji ga je skoro ubio. Međutim, oporavio se dovoljno da napiše bestseler autobiografiju, i povremeno se pojavljuje na filmu i pozorištu, uključujući proslavljenu monodramu "Prije nego što zaboravim".

Iako je na velikom platnu često glumio moćne, čvrste i okrutne ljude, oni koji su poznavali Daglasa u privatnom životu opisivali su ga kao nježnog, saosećajnog i velikodušnog čoveka, koji je volio djecu i donirao milione dolara različitim humanitarnim organizacijama.

"Majka mi je rekla, 'moraš da vodiš računa o drugim ljudima'", rekao je jednom. "To sam zapamtio".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG