Linkovi

Odora za budućeg papu već spremna


Nedaleko Vatikanskog Grada, u jednoj ulici u središtu Rima, trgovine su i krojačke radionice u kojima se prodaje i izrađuje sve što je potrebno jednom svećeniku - čak i papi – za vođenje i čuvanje njegova stada.

Vatikan je središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape, ali rimska Via dei Cestari krojačko je središte crkve.

Posao ide dobro ovih dana. “U našoj trgovini prodaju se razni dijelovi crkvenog ruha za razne crkvene službenike,” kaže prodavačica Valiera Catucci. “Sve izrađujemo ručno; ovo je za svećenika ili za biskupa. A ovo za Papu. Papa Benedikt nosio je verziju ove mitre za Uskrs prošle godine.”

Trgovina ima i široku ponudu predmeta liturgijske prakse po prilično visokim cijenama. Vlasnik Luciano Ghezzi kaže: “Ja sam čovjek koji voli lijepe stvari. Ne držim jeftine predmete jer oni ne traju dugo.”

A tako žele i njegove mušterije. “Svećenici su ljudi koji točno znaju što žele, a žele kvalitetu.”

Velečasni Basil Ekwunife naručio je kazulu ili misnicu, ponijet će je sa sobom natrag, u južnu Nigeriju. Ali ne zato što je tamo ne može nabaviti: “U mojoj je nadbiskupiji više od deset mjesta na kojima ih izrađuju. No, zbog značaja Rima i zbog ukrasnih detalja koje izrađuju ovdje, u Rimu, mi po njih i dolazimo u Rim.”

Nije potrebno biti papinski modni savjetnik da bi se zastajkivalo, i divilo, pred izlozima na Via dei Cestari.

Malo dalje, službeni je krojač Svete Stolice već više od 200 godina. Barem jedan od talara (ili reverendi) pristajat će čovjeku koji će biti izabran za novog papu, kaže Lorenzo Gammarelli, koji vodi radionicu. Narudžbu je ovaj put, dodaje on, trebalo ispuniti brzo. “Samo nekoliko dana nakon što je Papa Benedikt XVI objavio da se povlači, primili smo narudžbu od Vatikana za izradu tri verzije, tri kompleta odore za novoga papu.”

Gammarelli smijehom odbacuje sugestiju da se veličine možda temelje na nekim insajderskim informacijama. Ipak, postoji li neka tajna što se tiče pogađanja veličine svaki puta? “Postoji, ali neću vam je reći”.

Neki nagovještaj možda? U izlogu je samo jedan par cipela.
XS
SM
MD
LG