Linkovi

Odbor Predstavničkog doma večeras glasa o istrazi, Trump odbacuje ideju o javnom ukoru


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik Donald Trump odbacio je mogućnost da ga članovi Kongresa javno ukore zbog optužbi da je vršio neprimjeren pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Joea Bidean, dok se Odbor za obavještajna pitanja Predstavničkog doma priprema da objavi izvještaj sa rezultatima istrage o opozivu.

Trump je na gotovo jednosatnoj konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Londonu oštro kritikovao demokrate koje vode istragu i ocijenio da je neprihvatljiva ideja o javnom ukoru, koju su iznijeli pojedini članovi Kongresa.

Odbor za obavještajna pitanja, kojim predsjedavaju demokrate, trebalo bi kasnije u utorak da glasa o rezultatima istrage, a zatim se procedura opoziva nastavlja u Odboru za pravosuđe koji će u srijedu, 4. decembra održati prvi pretres.

Na pretresu će eksperti svjedočiti o ustavnim osnovama za opoziv, dok je Bijela kuća saopštila da neće učestvovati na saslušanju.

Procedurom je predviđeno da puni sastav Predstavničkog doma zatim glasa o podizanju formalne optužnice. Ako taj prijedlog bude usvojen, u Senatu, koji kontrolišu republikanci, održava se suđenje na kojem će biti donijeta odluka o tome da li bi Trump trebalo da bude smijenjen.

Analitičari za sada sumnjaju da će republikanci donijeti odluku o Trumpovoj smjeni, iako su pojedini članovi Kongresa izneli ideju o javnom ukoru predsjednika da bi se osudili njegovi potezi, ali bez rizika da bude smijenjen.

"Nisam uradio ništa pogrešno. Ne možete da ukorite nekog ako nije uradio ništa pogrešno", rekao je Trump u Londonu.

Predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja Adam Schiff rekao je u ponedjeljak da odbor završava izvještaj koji bi trebalo da bude objavljen u utorak, prije nego što o njemu bude glasano.

Republikanci su u ponedjeljak objavili svoj izvještaj u kojem su naveli da demokrate nisu dokazale da je Trump počinio krivično djelo, zbog kojeg bi trebalo da bude opozvan.

U fokusu istrage o opozivu je pitanje da li je Trump zloupotrijebio položaj kada je vršio pritisak na Kijev da istraži bivšeg potpredsjednika SAD i demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena i njegovog sina Huntera.

U Kongresu su o tome svjedočili aktuelni i bivši zvaničnici koji su naveli da je sprovođenje istrage Bidenovih, kao i osporene teorije da se Ukrajina miješala u američke izbore, bio uslov za isplatu vojne pomoći Ukrajini i za posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Bijeloj kući.

Predsjednici Ukrajine i SAD, Volodimir Zelenski i Donald Trump na sastanku na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, New York, septembar 2019.
Predsjednici Ukrajine i SAD, Volodimir Zelenski i Donald Trump na sastanku na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, New York, septembar 2019.

Trump je u Londonu ponovio da su sporni telefonski razgovori sa Zelenskim bili "savršeni", a da je istraga o opozivu prevara. Takođe je optužio demokrate da tri godine pokušavaju da obore njegovu pobjedu na izborima 2016. godine, dok se priprema za kampanju za reizbor 2020.

Doveo je u pitanje i patriotizam demokrata, naročito u trenutku kada boravi u Londonu, ali je istakao da ne vjeruje da njihovi potezi slabe njegovu poziciju na samitu NATO-a.

"Mislim da je nepatriotski da demokrate to rade. To je loše za našu zemlju", zaključio je Trump.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG