Linkovi

Odbijeni svi prijedlozi o imigracionoj reformi u SAD


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

U američkom Senatu odbijena su četiri prijedloga o imigracionoj reformi, nakon što su senatori protekle nedjelje razmatrali različite planove o zaštiti mladih ilegalnih imigranata, povećanju sredstava za pograničnu bezbjednost i promjenama pravila za imigraciju zasnovanu na porodičnim vezama.

Nedjelje protesta, pregovora, pa čak i obustave rada vladinih agencija, dovele su do četiri različita pokušaja da se pronađe rješenje za mlade ilegalne imigrante. Ni jedan prijedlog nije prošao u američkom Senatu.

Dvadeset pet milijadi dolara za pograničnu bezbjednost i moguće državljanstvo za takozvane sanjare bili su dio plana za koji se smatralo da ima najbolju šansu da bude usvojen, s obzirom na to da je imao 16 sponzora iz obje stranke.

“Ovo je jedini zakonski prijedlog kojim se imigraciona pitanja rješavaju uz široku, dvostranačku podršku. Prijedlog bi se bavio najhitnijim problemima”, saopštila je republikanska senatorka Susan Collins.

Senatori koji su podržali dvostranački predlog o imigracionoj reformi
Senatori koji su podržali dvostranački predlog o imigracionoj reformi

Međutim, Bijela kuća zaprijetila je vetom, dok je predsjednik Donald Trump na Twitteru napisao da je prijedlog potpuna katastrofa. Zbog toga je, za pojedine senatore, politički rizik od davanje podrške prijedlogu koji nikada ne bi postao zakon, bio prevelik.

“Ovdje nije riječ o DACA-i, već o svakom pojedincu koji je ilegalno u ovoj zemlji”, istakao je republikanski senator James Lankford.

Demokrate i neki republikanci u Senatu smatrali su da zbog kratkog roka, velike promjene u imigracionom sistemu za sada nisu bile moguće.

“Gospodine predsjedniče, poslušajte američki narod i predvodite nas u Kongresu i sve će biti dobro. Ako rješavanje ovog pitanja povjerite najekstremnijim ljudima, doživjećete neuspjeh kao Obama i Bush”, poručio je republikanski senator Lindsey Graham.

Čak ni predsjednikov plan od četiri tačke nije dobio dovoljno glasova, uprkos upozorenju koje su republikanci uputili demokratama.

“To je to. Ovo je vaša posljednja šansa da glasate za moguće državljanstvo za sve ljude o kojima smo govorili”, upozorio je republikanski senator Chuck Grassley.

Zbog zastoja u Kongresu, učesnici programa DACA mogli bi da budu deportovani poslije istoka roka 5. marta. Demokrate poručuju da je riječ o krizi za koju je isključivo odgovoran predsjednik.

Lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer (L) i demokratski senator Dick Durbin
Lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer (L) i demokratski senator Dick Durbin

​“Nema sumnje da će američki narod kriviti predsjednika Trumpa, i nikog drugog, za neuspjeh u zaštiti sanjara”, ustvrdio je lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer.

Međutim, Trumpova stranka mogla bi da ima koristi od aktuelne situacije ako lider većine u Senatu Mitch McConnel održi obećanje da će debata o imigraciji biti ograničena na ovu nedjelju.

“Ovo zaista ide u korist republikancima koji ne žele da pomognu učesnicima DACA-e ili to žele da urade zajedno sa ostalim imigracionim mjerema koje demokrate nisu spremne da prihvate”, smatra Molly Reynolds iz Instituta Brookings.

Naredna šansa za demokrate da iznude debatu o mladim ilegalnim imigrantima je u martu, kada će Kongres ponovo raspravljati o federalnom budžetu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG