Linkovi

Odabir stila života može imati veliki učinak na zdravlje


Odabir stila života može imati veliki učinak na zdravlje
Odabir stila života može imati veliki učinak na zdravlje

Brojna istraživanja proučavala su vezu između specifičnog načina života – na primjer tjelovježbe ili načina prehrane – i stope rizika oboljenja ili smrti.

Odabir stila života, poput tjelovježbe ili načina prehrane, može imati veliki učinak na naše zdravlje. Znanstvena literatura obiluje studijama o utjecaju faktora različitih životnih stilova, no malo je onih koje proučavaju kombinirani utjecaj višestrukih faktora. Gotovo sve takve studije provedene su u zapadnim zemljama. Međutim, jedno novo istraživanje provedeno na ženama u Kini ukazuje na blagodati najzdravijih životnih navika. Studija je u obzir uzela faktore poput pretjerane debljine i pasivne izloženosti duhanu.

Brojna istraživanja proučavala su vezu između specifičnog načina života – na primjer tjelovježbe ili načina prehrane – i stope rizika oboljenja ili smrti. No, puno manje studija osvrnulo se na učinak višestrukih nezdravih odluka o načinu života. Jedna studija provedena na ženama u Šangaju utvrdila je da postoji uska povezanost između zdravog načina života i smanjene stope smrtnosti, u periodu od devet godina: "Zaključili smo da ljudi koji žive zdravim životom imaju 40 posto manju opću stopu smrtnosti, oko 70 posto smanjeni rizik od smrti uzrokovane bolestima srca i krvnih žila te oko 25 posto umanjenu stopu smrtnosti kao posljedicu oboljenja od raka".

Doktor Wei Zheng sa Sveučilišta Vanderbilt vodeći je autor ove studije, u koju su uključena i istraživanja provedena na Institutu za rak u Šangaju i američkom Nacionalnom institutu za rak. U istraživanju je sudjelovalo 75 tisuća Kineskinja. Svakoj od njih bodovno je izračunat zdrav način života, na osnovu indeksa njihove tjelesne težine, opsega struka i bokova, tjelovježbe, načina prehrane, te odgovora da li im je suprug pušač ili ne. Sve ispitane žene bile su nepušači i nisu redovito konzumirale alkohol. Doktor Zheng kaže da se ova studija na nekoliko načina razlikuje od ostalih istraživanja o stilu života: "Ovo je jedna od vrlo rijetkih studija koja proučava opći učinak različitih rizičnih faktora. Većina prijašnjih studija proučavala je pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola. Mi smo se koncentrirali na utjecaj kombiniranih faktora načina života na smrtnost kod onih koji nikad nisu pušili i koji nemaju običaj piti alkohol".

Također, to je jedna od prvih studija ove vrste provedena u zemlji istočne hemisfere. Doktor Zheng kaže da njegovo istraživanje pokazuje da se duži i zdraviji život ne postiže samo zdravijom prehranom ili redovitijom tjelovježbom, odnosno samo jednim faktorom kao posljedicom načina života: "Dakle, poruka ove studije je da moramo poticati opću promjenu višestrukih faktora načina života kako bi mogli spriječiti bolesti".

Studija doktora Zhenga o povezanosti načina života i smrtnosti objavljena je u stručnom časopisu PloS Medicine.

XS
SM
MD
LG