Linkovi

Od oktobra teže do zelene karte u SAD


Green Card
Green Card

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je otkrila novo pravilo koje bi moglo biti korišteno da se stotinama hiljada ljudi uskrati mogućnost stalnog prebivališta u Sjedinjenim Državama.

Imigranti koji koriste kupone za hranu, vaučere za stanovanje ili bilo kakav drugi oblik javne pomoći bit će pogođeni ovim pravilom čime će im biti otežana mogućnost dobivanja zelene karte.

Američki federalni zakon već sada traži od onih koji se prijavljuju za zelenu kartu da dokažu da neće biti na teretu države, no nova pravila donosi širi spektar programa zbog kojih mogu biti diskvalifikovani iz procesa potražnje trajnog boravka.

Nova pravila će stupiti na snagu sredinom oktobra.

Stručnjaci smatraju da bi ovo mogao biti najdrastičniji potez administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa protiv imigracijske politike do sada. Borci za prava imigranata kritikovali su ove izmjene uz pojašnjenje da se radi o naporima da se smanji legalna imigracija bez da se prolazi kroz Kongres kako bi se promijenio zakon.

Prema novim pravilima zelena karta će biti uskraćena polovini porodica koje se prijavljuju, navode iz Instituta za imiggracionu politiku. Oko 800.000 prijava za zelenu kartu je odobreno 2016. godine.

Kandidati za zelenu kartu će sada morati pokazati mnogo veće prihode kako bi dobili vizu, a pravilo proširuje popis državne pomoći koja bi onemogućila dobivanje boravišta u SAD-u.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG