Linkovi

Od ebole preminulo više od 2.000 ljudi


FILE - An ambulance waits next to a clinic to transport a suspected Ebola patient, in Goma, Democratic Republic of the Congo, Aug. 5, 2019.
FILE - An ambulance waits next to a clinic to transport a suspected Ebola patient, in Goma, Democratic Republic of the Congo, Aug. 5, 2019.

Broj umrlih od ebole u epidemiji koja je zahvatila Demokratsku Republiku Kongo prešao je 2.000, a u zemlji je zabilježeno 3.000 slučajeva oboljelih od avgusta 2018, saopštile su sanitarne vlasti zemlje.

"Od početka epidemije registrovano je 3.004 slučajeva, od kojih je 2.899 potvrđenih a 105 vjerovatnih. Ukupno je bilo 2.006 umrlih", saopštio je nacionalni višesektorski odbor za odgovor, u saopštenju objavljenom danas sa jučerašnjim datumom.

Prema istom izvoru 902 osobe su proglašene izliječenim.

Proglašena 1. avgusta 2018. sadašnja epidemija ebole je deseta u toj zemlji. Za 13 mjeseci epidemija je zahvatila tri provincija na istoku zemlje - Sjeverni Kivu, Ituri i Južni Kivu.

Danas je umrla devetogodišnja devojčica koja je iz Konga došla u Ugandu gde je juče testirana pozitivna na ebolu, javili su sanitarni izvori.

U junu je tri člana iste porodice umrlo u Ugandi pošto su se zarazili ebolom u Kongu. Međutim krajem jula Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila da u Ugandi nema ebole, pošto od tada nije zabilježen nijedan slučaj.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres u subtou će posjetiti Kongo da podrži borbu protiv ebole. On će otići u Gomu izatim u Beni, žarišta epidemije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG