Linkovi

Oceanima se, zbog sve toplije vode, smanjuje kapacitet za upijanje ugljičnog dioksida iz atmosfere


Znanstvenici uzimaju uzorke oceanske vode za analizu količine apsorbiranog ugljičnog dioksida
Znanstvenici uzimaju uzorke oceanske vode za analizu količine apsorbiranog ugljičnog dioksida

Oceani apsorbiraju trećinu ukupnog ugljičnog dioksida ispuštenog u atmosferu zbog ljudskog djelovanja

Oceani predstavljaju najveći prirodni odljev ugljičnog dioksida na Zemlji. Oni apsorbiraju trećinu ukupnog ugljičnog dioksida ispuštenog u atmosferu zbog ljudskog djelovanja: izgaranja fosilnih goriva poput ugljena, nafte i plina iz elektrana, automobila i tvornica. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bi toplija klima u svijetu mogla smanjiti sposobnost oceana da obavlja tu važnu ulogu.

Ranija istraživanja pokazala su da količina ugljičnog dioksida kojeg iz atmosfere apsorbira ocean varira iz godine u godinu. Rezultati koje su pronašli različiti znanstvenici često su oprečni, ovisno od toga gdje i u koje vrijeme je taj proces praćen.

No, u časopisu Nature Geoscience, profesorica oceanografije sa Sveučilišta Wisconsin, Galen McKilney, i njeni kolege s Observatorija Sveučilišta Columbije Lamont Doherty te sa Sveučilišta Pierre et Marie Curie u Parizu, došli du do prilično drugačijih rezultata nakon što su proveli analizu podataka kroz dulji vremenski period.

"Ako pogledamo podatke prikupljene između 1981. i 2009. godine na srednjoj geografskoj širini Sjevernog Atlantika, južno od golfske struje i sjeverno od ekvatora, vidjet ćemo da zagrijavanje uzrokovano klimatskim promjenama zapravo rezultira umanjenom učinkovitošću oceanskog apsorbiranja ugljičnog dioksida," kaže McKinley.

Topli ocean, pojašnjava Galen McKinley, ne može apsorbirati i zadržati ugljični dioksid u količinama u kojima to mogu hladnije vode: "Počinjemo primjećivati jasne znakove zatopljavanja oceana uzrokovanog klimatskim promjenama - zbog toga ugljik postaje manje topiv u oceanu i veličina izljeva se smanjuje. Rezultat je jače zagrijavanje planeta."

Galen McKinley kaže da među znanstvenicima postoji zajednička hipoteza da bi situacija i u drugim regijama srednje geografske širine trebala biti slična, no sada se u tim područjima provode ispitivanja kako bi se ta teza i potvrdila. Na temelju dosadašnjih rezultata, kaže Galen McKinley, čini se da sposobnost ublažavanja klimatskih promjena opada.

Zbog toga, kaže ova znanstvenica, moramo početi još intenzivnije razmišljati o tome na koji način bismo mogli smanjiti količinu ugljičnog dioksida koji odlazi u atmosferu jer – kako kaže – smanjenjem učinkovitosti oceana ubrzat će se globalno zatopljavanje. Dakle, zaključuje ona, učinak na našu civilizaciju i način života bit će još pogubniji.

Galen McKinley kaže da je od kritične važnosti da ovaj trend shvate političari, kako bi bili u stanju donijeti odluke na osnovu kojih bi se smanjijo negativan učinak klimatskih promjena.

XS
SM
MD
LG