Linkovi

Pokret 'Okupirajmo Wall Street' proširio se diljem svijeta


Prizor s prosvjeda u Rimu
Prizor s prosvjeda u Rimu

Prosvjedi se održavaju u u nizu gradova od Ljubljane u Sloveniji do Melbournea u Australiji - pokret nema neke zapažene čelnike ili neku zajedničku platformu

Mjesec dana nakon što je skupina prosvjednika koji se naziva Okupirajmo Wall Street ušla u park Zuccoti u New Yorku, taj se pokret proširio globalno, ali i uhvatio dodatni zamah kod kuće.

Inspirirani pokretom Okupirajmo Wall Street oko 100 anti-korporacijskih aktivista ulogorilo se preko puta Europske središnje banke u Frankfurtu. Jedan prosvjed u Rimu pretvorio se u nerede i ostavivši za sobom spaljene automobile i slomljene prozore i izloge na bankama. Prosvjednici u Tokyju koncentrirali su se na društvene nejednakosti, nezaposlenost i nuklearnu energiju.

U maršu na američko veleposlanstvo na Filipinima osuđivao se – kako je ponavljano - američki imperijalizam i agresivne ratove. Slični prosvjedi se održavaju u u nizu gradova od Ljubljane u Sloveniji do Melbournea u Australiji.

Predstavnik za tisak pokreta Okupirajmo Wall Street Mark Bray kaže da otpor multinacionalnom korporativnom utjecaju traži multinacionalni pokret. "Problemi s kojima smo sučeljeni u svim tim različitim zemljama variraju od lokaliteta i u okolnostima. Međutim, otpor rezovima u socijalnoj potrošnji, pritisak prema stvarnoj demokraciji u kojoj glas radnih ljudi ima prioritet nad glasovima korporacija nešto je što nam je zajedničko".

Ovaj pokret nema neke zapažene čelnike ili neku zajedničku platformu. U Sydneyu u Australiji primjerice 300 prosvjednika optužilo je jedan posto najbogatijih na svijetu da gomilaju bogatstvo.

U New Yorku ulični izvođač Benny Zable, inače rođen u Australiji, okrivljuje taj isti jedan posto za zagađenje okoliša. "Jedan posto ih je vrlo bogato, postali su bogati tako što su zgrtali po svaku cijenu. Iza toga ne stoji nikakav moral. Oni kopaju, oni zagađuju".

U nedjelju je predsjednik Barack Obama odao priznanje ovom pokretu spominjući velečasnog Martina Luthera Kinga. Američki je predsjednik govorio na posvećivanju spomenika ovom ubijenom borcu za građanska prava. "Da je danas na životu, vjerujem da bi nas podsjetio da nezaposleni radnik može s pravom osporiti pretjerano bogastvo Wall Streeta a da ne demonizira sve koji tamo rade".

U Švicarskoj je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio da bi ministri financija G-20, najvećih ekonomija svijeta, trebali poslušati prosvjednike i izraditi realne planove kako bi se pozabavili s njihovim problemima.

Čelnik poljskog sindikata Solidarnost i dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa izrazio je podršku prosvjednicima protiv Wall Streeta. A više od 100 autora, uključujući nekoliko dobitnika Pulitzerove nagrade, potpisalo je peticiju na internetu kojom izražavaju svoju solidarnost s pokretom Okupirajmo Wall Street diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG