Linkovi

"Occupy Sandy" pomaže žrtvama prirodne katastrofe u New Yorku


Nakon uragana Sandy stigla je oluja Noreaster
Nakon uragana Sandy stigla je oluja Noreaster

Pomoć dolazi iz, kako će neki pomisliti, neočekivanog izvora: aktivističke mreže koja je prije godinu dana počela kao pokret Occupy Wall Street.

Masivna akcija pomoći žrtvama uragana Sandy u najteže pogođenim područjima oko New Yorka dolazi iz, kako će neki pomisliti, neočekivanog izvora: aktivističke mreže koja je prije godinu dana počela kao pokret Occupy Wall Street.

Prizor u jednoj crkvi u Brooklynu sliči kontroliranom haosu: na desetine ljudi koji sortiraju i dijele na tone pomoći za centre u najteže pogođenim dijelovima New Yorka. Svako je volonter i sve se odvija najvećom brzinom. To je dio nastojanja nazvanog Occupy Sandy. Ono što je započelo kao pokret političkih prosvjeda Occupy Wall Street pretvorilo se u kontinuirano organiziranje gradske zajednice.

Ovo je tačno ono što je pokret Occupy stalno radio, kaže Pablo Benson, koordinator projekta Occupy Sandy i dodaje:

Čuli smo dosta izvještaja o tome kako je pokret Occupy mrtav, ali čak i u ovom periodu, on je aktivno angažiran na organiziranju zajednice. Nije slučajnost da je, čim se desila tragedija, pokret bio spreman organizirati dotok donacija, raspoređivanje volontera, nastojao ih je efikasno usmjeriti tamo gdje bi njihov rad bio od najveće pomoći, kaže Pablo Benson.

Donacije i volonteri se stalno kreću kroz crkvu, koja je jedan od distributivnih centara. Tu stižu odjeća, pelene, hrana, proizvodi za čišćenje, baterije, svijeće, čak i generatori. Vani se volonteri raspoređuju u grupe koje pomoć i radnu snagu nose u centre za pomoć u najgore pogođena područja, kao što je jedno susjedstvo na Staten Islandu.

Upravo smo donijeli zalihe za čišćenje. Sve nosimo i u Organizaciju Veterana ratova u inostranstvu, jer niko ovdje ne zna šta im možemo odnijeti, kaže jedna od volonterki.

Ovdje smo dobili nešto hrane i nešto toplih stvari. Potrebne su nam tople stvari, jer bez njih ne možemo preživjeti noć, kaže jedna od žrtava uragana.

A u crkvi u Brooklynu, dok se približavala nova oluja, volonteri kuhari su pojačavali svoja nastojanja da pripreme dva topla obroka dnevno za distribuciju u područja koja još uvijek nemaju struje i grijanja. Organizatori kažu da će se napori pružanja pomoći nastaviti sve dok to bude potrebno. A kada više ne bude potrebno, pokret Occupy će se vratiti izgradnji održivijih zajednica ne samo u gradu, nego i šire.
"Occupy Sandy" pomaze zrtvama prirodne katastrofe u New Yorku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG