Linkovi

Protesti OKUPIRAJ WALL STREET se šire


Protesti OKUPIRAJ WALL STREET se šire
Protesti OKUPIRAJ WALL STREET se šire

Liberalni aktivisti, čini se, dobijaju novu energiju od sve jačih protesta u Sjedinjenim Državama, pod zajedničkim imenom OKUPIRAJ WALL STREET. Kakav je njihov realni utjecaj na američki politički dijalog?

Demonstracije u New Yorku protiv korporativne pohlepe i rata proširile su se na Washington i druge gradove.

Američka politička ljevica izgleda da dobija novu snagu kroz te proteste, započete prošlog mjeseca u blizini Wall Streeta. Trevor Bradford iz Sjeverne Caroline jedva je dočekao da se pridruži okupaciji Trga Slobode, nedaleko od Bijele Kuće:

- Glavna stvar koju treba da uradimo jest da održimo u životu ove proteste, bez obzira koliko mali bili, čak iako nas bude svega desetak, 24 sata svakog dana u sedmici.

Argument demonstranata da je Wall Street odgovoran za recesiju, a da za nju plaća radnička i srednja klasa - blizak je mnogima.

Progresivni aktivisti, veterani, tu vide priliku. Istoričar sa univerziteta Georgetown, Michael Kazin, piše o američkoj ljevici:

- Kad je rejting Baracka Obame dosta loš, kad je rejting Kongresa veoma loš, izgleda da niko više ne vjeruje ni u šta. Ovim protestima progresivni, na neki način, vraćaju vjeru i nastoje da naprave analizu toga što ne valja.

David Soumis je ratni veteran i anti-ratni aktivist još iz vremena Vijetnamskog rata:

- Mislim da je ključna star da vlada i ljudi koji su u sve to uključeni treba da vide šta narod želi. Trebaju da vide da smo izašli na ulice. I mislim da ćete imati priliku da vidite da se tome pridružuje sve više i više ljudi.

Politički eksperti rast ovih protesta pripisuju taktici naučenoj od pokreta Arapskog proljeća u Tunisu i Egiptu. John Cavanagh, direktor Instituta za Političke Studije, prati društvene pokrete širom svijeta:

- Oni jednostavno kažu, mi smo budućnost, idemo na ovaj trg, imamo pravo na to, i tu ćemo ostati. Okupiramo to mjesto dok ne dodje do promjena. Mi ne idemo nikud odavde.

Mnogi demonstranti žele da se stvori sveamerički pokret, ali istoričar Michael Kazin kaže da njihovo odbijanje da izaberu svoje vodje ili uspostave precizan program - to može veoma otežati:

- Da bi se protest održao u životu, da bi postao pokret ili pokreti i da bi ti pokreti imali utjecaj na američko društvo i američku politiku, oni moraju izaći sa strategijom, organizacijom, liderima…

Mnogi koji su ovih dana na Trgu Slobode, došli su iz drugih gradova. Neki od njih planiraju da dodju opet i održe protest u životu, a drugi žele da se vrate kući i započnu okupaciju u svojim gradovima.

XS
SM
MD
LG