Linkovi

SAD: Slijedi li trajnija „okupacija Kongresa“ ?!


SAD: Slijedi li trajnija „okupacija Kongresa“ ?!
SAD: Slijedi li trajnija „okupacija Kongresa“ ?!

Nakon prvog prosvjeda „Okupirajmo Kongres“ prosvjednicima je jasno da je sa političarima vrlo lako razgovarati dok vode kampanju da budu izabrani, a vrlo, vrlo teško doći u kontakt sa njima kada sjede u udobnim uredima.

Više od hiljadu prosvjednika okupili su se početkom ovog tjedna u Washingtonu, pod motom "Okupirajmo Kongres." Muka koja ih je nagnala da dođu nije mala - uglavnom su bez posla u nepovoljnom ekonomskom stanju. Tri dana prosvjeda završena su bezuspješnim pokušajem da se sretnu sa kongresmenima koje su birali da ih predstavljaju u centru političke, zakonodavne i upravne moći Sjedinjenih Država.

Stigli su iz brojnih gradova i traže od članova Kongresa da učine više na kreiranju povoljnih uvjeta za otvaranje radnih mjesta i produžavanju trajanja propisa o novčanoj nadoknadi onima koji su ostali bez posla.

Jeremy Collins, iz Columbusa, savezna država Ohio, kaže:

„Ako bi bilo koji političar prošetao pored nas, vidio bi mnoge svoje birače. Mnogi od nas će na glasališta iduće godine. I ako žele da glasamo za njih, trebalo bi da nas čuju.“

Okupljanje je sponzorirala koalicija organizacija i sindikalnih unija koje smatraju da Kongres nije učinio dovoljno na stvaranju uvjeta za ekonomski oporavak i ubrzanije zapošljavanje.

Ryan Isabel, iz West Palm Beacha sa Floride, ističe:

„Mislim da naša poruka mora biti - potrebne su nam dublje reforme, više drastičnih promjena u sistemu upravljanja našom ekonomijom i u radu vlade.“

Dvadesetak i više prosvjednika, pristiglih sa juga Floride, pokušali su da se susretnu sa kongresmenom Allenom Westom. I na stotine drugih imali su namjeru nejavljeno ući u zgradu Kongresa i tražiti susrete sa kongresmenima koji ih predstavljaju.

Čekajući kongresmena....
Čekajući kongresmena....

Onima koji su htjeli susret sa kongresmenom Westom rečeno je da on nije tu, da će se vratiti za dva sada i da ga mogu sačekati u hodniku. Prosvjednici su odlučili da ne izlaze iz ureda, a Holly Albert je o tome rekla:

„Riješli smo čekati ta dva sata. Htjeli smo sa kongresmenom Westom govoriti o našim teškoćama za koje se nadamo da bi nam mogao pomoći da budu olakšane.“

Kongresmenovo osoblje bilo je vidljivo iznervirano. Pozvali su i dvojicu policajaca.....

„Da li ste organizirana grupa, imate li nekog vođu“ - pitao je jedan od policajaca.

Kongresmenovo osoblje razgovaralo je dvoje prosvjednika iza zatvorenih vrata i nakon toga......

„...troje od nas može ostati u uredu, a ostali moraju u hodnik“ – bio je rezultat tog razgovora.

Prosvjednicima je takođe rečeno da će kongresmen West razgovarati sa troje njih od 10 do 15 minuta. Ostali bi, ako ne izađu iz kongresmenovog ureda mogli biti uhapšeni. Neki od prosvjednika bili su šokirani saznanjem da gospodin West odbija da razgovara sa onima za čije se glasove zalagao u vrijeme izborne kampanje.

Na kraju krajeva, kongresmen je razgovarao sa četvoro prosvjednika. Reporteru Glasa Amerike ti procjednici su rekli da se nisu složili ni oko čega. Jedino im je sada jasno da je sa političarima vrlo lako razgovarati dok vode kampanju da budu izabrani, a vrlo, vrlo teško doći u kontakt sa njima kada sjede u udobnim uredima.

XS
SM
MD
LG