Linkovi

Prva godišnjica pokreta Okupirajmo Wall Street: Zahtjeva mnogo, a ostvarenja malo


Pokret se proširio u cijelom svijetu
Pokret se proširio u cijelom svijetu

Iako je zahvaljujući prosvjedima spašena nekolicina kuća od financijske propasti, nisu ispunjeni nikakvi zahtjevi, koji su bili veoma raznoliki.

17. septembar označava godinu dana otkako je pokret Okupirajmo Wall Street nastao na ulicama New Yorka. Pokret su označavali brojni zahtjevi, ali nije bilo konkretnog programa koji bi ostvario bilo koji od tih zahtjeva. Novinar Glasa Amerike Peter Fedynsky donosi priču o prvoj godini tog pokreta koji nije imao lidera.

Kada su se pripadnici pokreta Okupirajmo Wall Street nastanili u parku Zuccotti kod Wall Streeta, stanovnici tog dijela grada su se pobunili protiv stalnog bubnjanja koje je dolazilo iz parka i koje je za njih bilo nepodnošljiva buka. Jedan od bubnjara je međutim odbijao pritužbe stanovnika.

Ovdje smo da podržimo pokret, a bubnjanje pomaže.

Pokret se proširio u cijelom svijetu, ali nije bilo nikakve revolucije. Iako je zahvaljujući tim prosvjedima spašena nekolicina kuća od financijske propasti, nisu ispunjeni nikakvi zahtjevi, koji su bili raznoliki i među kojima su bili oštrije bankovne regulative, reforma financiranja kampanja, čišća okolina i sloboda za Tibet. Pa ipak, profesor sociologije na univerzitetu Columbia, Todd Gitlin, kaže da je poruka pokreta o gramzlji voj eliti, za koju navode da je uzrok mnogih globalnih problema, postala dio jezika.

Ljudi koriste naziv 1% ili 99% i većina Amerikanaca zna o čemu se radi. To ćete sada naći u tekstovima u novinama koji nisu ni na koji način povezani sa samim pokretom, kaže Todd Gitlin.

Za samo nekoliko mjeseci, policija širom zemlje je rastjerala prosvjednike tog pokreta sa javnih mjesta. Danas, svakodnevna fizička prisutnost pokreta se svodi na nekolicinu volontera koji zaustavljaju prolaznike u parku ili na trotoaru. Justin Stone Diaz je od prvog dana sa pokretom. On kaže da su male promjene ključne.

Revolucija je tehnologija koja se nalazi u svačijem džepu, mobiteli, informacijsko doba. Ono što je pokret Occupy u svojoj srži je nastojanje da dovedemo do pokretanja ka direktnijoj demokraciji, kaže Stone Diaz.

On dodaje da prosvjednici pokreta sada elektronski šire svoju poruku. Kada je to potrebno, okupljaju se i u većim grupama kao što su to uradili na nedavnim konvencijama obje političke stranke. Gospodin Gitlin kaže da istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Amerikanci podržavaju ciljeve pokreta više nego sam pokret. Zucotti park je danas ponovo samo mjesto za izlazak i relaksaciju. Da li su bubnjari bili dovoljno bučni da ostvare svoje zahtjeve ostaje da se vidi. Justin Stone Diaz je optimističan i kaže da pokret Occupy i dalje podstiče direktnu akciju putem dijaloga.
Prva godisnjica pokreta Okupirajmo Wall Street
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
XS
SM
MD
LG