Linkovi

OCCRP prestao sa radom u Rusiji kako bi zaštitili novinare


Istraživačka novinarska grupa Projekt izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) kaže da su prekinuli svoje operacije u Rusiji kako bi zaštitili svoje novinare od tekućeg vladinog suzbijanja nezavisnih medija u zemlji. 

Iz OCCRP-ja su 15. septembra saopštili da je većina ruskih partnera sa kojima sarađuju označena kao "strani agenti" ili "nepoželjne organizacije" što ih dovodi u mogućnost da im bude naškođeno, imajući u vidu trenutne uslove.

Također su naveli da su svojim zaposlenicima u Rusiji savjetovali da se presele u druge države, a oni koji ostaju dobili su otpremnine i pomoć u pronalasku novog posla.

"Nećemo prestati da izvještavamo o kleptokraciji, ali sve je manje koristi od toga da se bude tamo i sve je veći rizik za slobodu zaposlenika. Radićemo sa novinarima vani", rekao je suosnivač organizacije Drew Sullivan na Twitteru.

"Zahvaljujemo se posvećenim novinarima koji su se hrabro borili da kažu pravu istinu i da se suprotstave ubojitom stroju dezinformacija što je ruska vlada. Oni su istinski heroji. Ljudi te velike zemlje zaslužuju više", rekao je Sullivan.

OCCRP je nekomercijalna organizacija koja ujedinjuje više od 50 nezavisnih medija širom svijeta. Svake godine objave preko stotinu istraživačkih radova svake godine.

Kritičari kažu da koriste ruski zakon o stranim agentima, primarno usvojen 2012. godine, vlasti koriste za suzbijanje nezavisnih glasova naročito posljednjih mjeseci dok se približavaju lokalni izbori.

Zakon traži da se nevladine organizacije za koje se smatra da primaju novac iz inostranstva i da se bave političkim aktivnostima registruju i identifikuju kao strani agenti, te da se podvrgnu reviziji.

U julu je Venecijanska komisija Vijeća Evrope pozvala Rusiju da odbaci dijelove zakona "o stranim agentima" rekavši da imaju "značajan zastrašujući efekat na slobodno izražavanje građanskih i političkih prava koji su od vitalnog značaja za učinkovitu demokratiju."

Rusija kaže da su zakon i novi amandmani osmišljeni kako bi povećali transparentnost i unaprijedili nacionalnu sigurnost. No, Venecijanska komisija u svom izvještaju navodi da će rezultati biti upravo suprotni.

Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RSE/RL) kao i nekoliko njihovih stranica na ruskom jeziku, uključujući i televizijski program Current Time, nalaze se na registru sranih agenata.RSE/RL nije označio svoj sadržaj zbog čega je Ministarstvo pravosuđa izreklo desetine miliona dolara kazni, te su se žalili Evropskom sudu za ljudska prava.

Također su premjestili neke od svojih zaposlenika i operacija iz Moskve u Kijev i na druga mjesta. Predsjednik RSE/RL Jamie Fly kaže da je Rusija pokušavala da kaznama prekine postojanje servisa u Moskvi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG