Linkovi

Obustavljena istraga protiv Dodikovog savjetnika za negiranje genocida


Radovan Kovačević (Screenshot)
Radovan Kovačević (Screenshot)

Obustavljena je istraga na osnovu krivične prijave za negiranje genocida u Srebrenici protiv Radovana Kovačevića, savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Tužilaštvu BiH u četvrtak, 14. jula. Kovačević je i portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće stranke u entitetu Republika Srpska (RS).

"Postupajući tužilac u predmetu je nakon sagledavanja svih činjenica, kao i saslušanja prijavljene osobe, donio naredbu o neprovođenju istrage koja je detaljno obrazložena", navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH na upit RSE.

"Podnosilac prijave obaviješten je o odluci i u slučaju da nije zadovoljan, ima mogućnost pritužbe na odluku u zakonskom roku od osam dana", kažu iz Tužilaštva BiH.

Krivičnu prijavu protiv Kovačevića podnio je u septembru prošle godine tada glavni inspektor Federalne uprave policije Ibro Bešlija iz Sarajeva.

U krivičnoj Bešlija je naveo da je Kovačević, gostujući na javnom medijskom servisu Federalnoj televiziji (FTV), 6. septembra negirao genocid u Srebrenici.

"U potpunosti uvažavam i najiskrenije žalim za svim žrtvama zločina koji se dogodio u Srebrenici jer ni na koji način se ne može porediti sa zločinima genocida kakav se dogodio nad srpskim narodom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, kakav se dogodio u Jadovnu i na mnogim drugim stratištima, ne može se porediti sa zločinom genocida, odnosno holokausta, nad jevrejskim narodom, niti genocidom koju su Turci, koji je Turska sprovela nad Armenima", naveo je tada Kovačević gostujući u jednoj od emisija na FTV.

Prijava protiv Kovačevića podnesena je na osnovu izmjena Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, polovinom prošle godine kako bi zabranio negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG