Linkovi

Obučavanje žena za poslove u građevinarstvu


Obučavanje žena za poslove u građevinarstvu
Obučavanje žena za poslove u građevinarstvu

Premda su žene postigle znatne pomake u zanimanjima koja su tradicionalno bila muška – od prava, medicine, pa do fizički zahtjevnih poslova kao što su policija i vojska – građevinska profesija još se uvijek smatra muškim poslom

Jackeline Aquilera je frizerka. No, umjesto frizerskog alata, ona danas radi s automatskim električnim odvijačem. Uči kako postaviti vrata na jednoj podrumskoj učionici.

"Na početku je bilo teško. Jedan dan smo učili postavljati vrata, a već sljedeću subotu morali smo ih znati postaviti."

Jackaline uči građevinski zanat zajedno sa još nekoliko žena, i kaže da kao frizerka ne zarađuje dovoljno novca. Mercedes Rodriguez iz Perua, čisti kuće. S vrlo slabim poznavanjem engleskog jezika objašnjava da želi tradicionalni muški posao, kako bi zaradila više novca.

Neprofitna organizacija CASA de Maryland provodi obuku i pomaže pri pronalaženju posla, te sponzorira ovaj program. Tona Cravioto je voditeljica programa obuke.

"Cilj ovog programa obuke jest da pripremi žene i omogući im pristup bolje plaćenim poslovima u građevinarstvu. Statistike pokazuju da postoji ogromna razlika u plaći između tradicionalno ženskih poslova i onih u građevinarstvu. Na primjer, čišćenje se plaća oko osam dolara po satu, dok su najniže nadnice za građevinske poslove 13 dolara po satu."

Tijekom obuke koja traje devet tjedana, one uče osnove električarskih poslova, drvodjelstva, postavljanja podova, vodoinstalaterskih poslova, polaganja pločica i unutarnjih zidova. Janaina Rocha, koja se građevinskim poslovima bavi već 10 godina, je instruktor.

"Neke žene kažu da se osjećaju inferiorno pred muškim radnicima, no nakon što prođu obuku, i znaju što rade, imaju svoj alat, osjećaju se ravnopravnije s muškarcima. Ja ih učim sve što znam."

Grupa koja se bori za prava žena s niskim primanjima “The Women’s economic security campaign”, u svom nedavnom izvješću iznosi da 99 posto muških građevinskih radnika u prosjeku zarađuje 16.17 dolara na sat, dok je 98 učitelja predškolske djece žene zarađuju 11.48 dolara po satu. Ovo izvješće sugerira da je za žene bolje da se bave bolje plaćenim poslovima u građevinarstvu.

"Mi vjerujemo da je obuka u građevinarstvu put ka stvaranju karijere. Dakle mogu početi na jednostavnijim poslovima, od kojih mogu stvoriti karijeru. Mogu zarađivati i do 25 dolara po satu, ovisno o tome koliko su dobro obučene."

Polaznice ovog tečaja kažu da ih ne plaše tradicionalno muški poslovi, te da su uvjerene da će im znanja koja sada stječu pomoći da izgrade bolje temelje za svoje živote.

XS
SM
MD
LG