Linkovi

Obračun dvojice vodećih republikanskih predsjedničkih aspiranata


Obračun dvojice vodećih republikanskih predsjedničkih aspiranata
Obračun dvojice vodećih republikanskih predsjedničkih aspiranata

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney krenuo je u ofenzivu protiv suparnika Newta Gingricha, potaknut Gingrichevom neočekivanom pobjedom na stranačkim izborima u Južnoj Karolini

Dvojica vodećih kandidata u utrci za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke razmjenjivali su oštre riječi tijekom jučerašnje debate, na Floridi, koju je prenosila televizija, samo nekoliko dana pred stranačke izbore u toj saveznoj državi.

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney krenuo je u ofenzivu protiv suparnika Newta Gingricha, potaknut Gingrichevom neočekivanom pobjedom na stranačkim izborima u Južnoj Karolini, prošli tjedan. Romney je stavio u pitanje Gingrichevu etičnost tijekom i nakon njegove političke karijere, uključujući i period dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa.

„Mislim da se radi o kvaliteti vođe, a kao predsjedatelj on je bio u prilici da bude naš vođa 1994. godine. No, nakon četiri godine morao se povući s tog mjesta osramoćen. On je došao u Washington sedamdesetih godina; ja sam tada počeo svoj prvi posao kao najniži po rangu u jednoj konzultantskoj firmi. Devedesetih, on je morao osramoćen dati ostavku kao predsjedatelj Zastupničkog doma, a ja sam došao na čelo odbora za zimske olimpijske igre. U 15 godina nakon toga, bivši predsjedatelj je radio prodajući svoj utjecaj Washingtonu,“ rekao je Romney.

Pod 'prodajom utjecaja' Romney je govorio o Gingrichevom radu kao konzultanta za divovsku kompaniju Freddie Mac, koja, sa zaleđem vlade, pokriva velik dio stambenih kredita u Americi, a mnogi ju krive da je pridonijela krizi na američkom stambenom tržištu.

Gingrich je, sa svoje strane, odbacio Romneyeve optužbe: „Rekao je najmanje četiri netočne stvari. Ne želim na njih trošiti vrijeme. Vjerujem da američka javnost zaslužuje raspravu o tome kako da se pobijedi Baracka Obamu. Ona zaslužuje raspravu o tome što bismo učinili po pitanju ekonomije. Ovo sad je najgora vrsta trivijalne politike.“

Na primarne izbore u Floridi, Gingrich izlazi s vjetrom u jedrima nakon prošlotjedne pobjede nad Romneyem i dvojicom drugih rivala u Južnoj Karolini.

Dosadašnja tri republikanska predizbora donijela su trojicu raznih pobjednika: Rick Santorum, bivši senator iz Pennsylvanije, pobijedio je u Iowi, Romney u New Hampshireu, a Gingrich u Južnoj Carolini. Konačni stranački kandidat ogledat će se protiv predsjednika Baracka Obame, na općim izborima u studenom.

XS
SM
MD
LG