Linkovi

Objašnjenje: Kako se provjerava autentičnost glasova poštom


Glasač nosi prijevremeni glasački listić na biračko mjesto u Regionalnom centru Morris K. Udall tokom primarnih izbora u Arizoni, 2. augusta 2022.
Glasač nosi prijevremeni glasački listić na biračko mjesto u Regionalnom centru Morris K. Udall tokom primarnih izbora u Arizoni, 2. augusta 2022.

Bilo da neka američka država zahtijeva od birača da traže poseban glasački listić ako glasaju iz nekog drugog mjesta, ili učestvuju u univerzalnom glasanju poštom zato što ne mogu ili ne žele da dođu do birališta na izborni dan - svi glasovi koji se pošalju poštom, ili ostave u posebnim glasačkim sandučićima, se provjeravaju da bi se potvrdilo da su legitimni.

Izborni zvaničnici vode evidenciju o svakom glasačkom listiću koji su poslali poštom, kako birači ne bi mogli da zatraže više od jednog listića. Ti glasovi se također zavode u registar kada se vrate, upoređuju sa podacima iz registra birača, a u nekim slučajevima i sa potpisima birača koji stoje u arhivi, kako bi bili sigurni da je osoba kojoj je upućen glasački list - zaista osoba koja je na kraju glasala.

Pa ipak, glasovi poštom su jedna od najčešćih meta pogrešnih informacija u vezi sa glasanjem, uprkos tome što su izborne prevare rijetke.

Različite države imaju različite protokole provjere glasova. Sve države traže potpis birača, dok neke države imaju dodatne mjere predostrožnosti, kao što su dvostranački timovi koji porede potpise sa onima iz arhive, ili traže da potpisi imaju potvrdu od notara ili da su listići potpisani u prisustvu svjedoka.

U Arkansasu, morate da vratite dokaz o registaciji birača ili kopiju lične karte zajedno sa glasačkim listićem. U državama među kojima su Georgija, Minnesota i Ohio, morate da dostavite broj svoje vozačke dozvole ili broj drugog ličnog dokumenta, koji se poredi sa podacima iz registra birača, prije nego što vaš glas bude uključen u rezultat.

U državama koje zahtevaju od birača da se prijave za glasačke listiće da bi glasali iz drugih mesta, prijava obično uključuje nekoliko informacija za identifikaciju kako bi nadležni proverili da ste zaista osoba za koju se predstavljate. U nekim slučajevima, to uključuje kopiju lične karte.

U skoro svakoj državi, glasovi poštom mogu da se prate na internetu putem jedinstvenog bar-koda na koverti, što biračima omogućava da prate kretanje svog glasačkog listića do momenta dok nije otvoren i njihov glas registrovan.

Pristalice Donalda Trumpa protestuju zbog navodne krađe glasova ispred okružne izborne komisije u Las Vegasu u Nevadi, 7. novembra 2020.
Pristalice Donalda Trumpa protestuju zbog navodne krađe glasova ispred okružne izborne komisije u Las Vegasu u Nevadi, 7. novembra 2020.

Mjere bezbjednosti i sortiranja glasačkih listića na izbornim mjestima pomažu da se otkriju eventualni falsifikati, iako izborni zvaničnici kažu da lažni glasački listići nisu problem na američkim izborima. Tokom istrage o navodima o falsifikovanim listićima u Georgiji, na izborima 2020. nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi potkrepili te tvrdnje.

Dobro zaštićene kutije, odnosno sandučići za glasove, postavljaju se na javnim mjestima i prazni ih samo obučeno osoblje, kako bi se spriječilo da bilo ko otvori sanduče i manipuliše glasovima.

Kao i kod drugih oblika izborne prevare, oštre kazne za krađu glasova putem listića poslatih poštom također služe za odvraćanje od mogućih manipulacija. U zavisnosti od okolnosti, optužbe za izborne manipulacije mogu da dovedu do novčane, zatvorske, ili obje vrste kazne.

Uprkos rasprostranjenim tvrdnjama o izbornim prevarama pomoću glasanja poštom, u stvarnosti su takvi slučajevi izuzetno rijetki.

Istraživanjem koje je u maju 2022. sprovela agencija AP u državama koje su dozvolile upotrebu sandučića za glasove na predsjedničkim izborima 2020. nisu ustanovljeni nikakvi slučajevi prevara, vandalizma ili krađe koji su mogli da utiču na rezultate predsjedničke trke.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG