Linkovi

Obiteljsko siromaštvo posebno izraženo u saveznoj državi Nevadi


Obiteljsko siromaštvo posebno izraženo u saveznoj državi Nevadi

S padom turizma i još uvijek vrlo slabim tržištem nekretnina, mnogi su prisiljeni tražiti pomoć. Neke obitelji primaju pomoć od nacionalne organizacije Family Promise, koja nalazi privremeni smještaj i pomaže ljudima da nađu posao i stan

U sjeni bljestavih hotela i kockarnica Las Vegasa, u Nevadi, zive mnoge obitelji koje jedva sastavljaju kraj s krajem. Nekoliko novijih ispitivanja pokazuje da jedno na svakih petero americke djece zivi u siromastvu, odnosno da je danas, u Americi, siromasne djece dva i pol milijuna vise nego 2000. godine.

Obiteljsko siromastvo posebno dolazi do izrazaja u saveznoj drzavi Nevada. S padom turizma i jos uvijek vrlo slabim trzistem nekretnina, mnogi su prisiljeni traziti pomoc.

Ljetne su vrucine natjerale mnoge beskucnike i mnoge nezaposlene da potraze olaksanje u nekom od sklonista koja vodi organizacija Catholic Charities of Southern Nevada.

Bivsi gradjevinski radnik Richard Scanlon invalid je, nesposoban za rad, ali mnogi njegovi prijatelji, kaze on, sposobni su, no posla nema:

"Neke obitelji primaju pomoc od nacionalne organizacije Family Promise, koja nalazi privremeni smjestaj i pomaze ljudima da nadju posao i stan."

Cassendra Waller majka je dvoje djece; uselili su u novi stan i organizacija im pomaze da ga namjeste.

"Kad primate samo minimalac, kako platiti nekoga za cuvanje djece svaki dan? Nekoliko sam se puta nasla u beskucnistvu, ali ovo sto sada vidim u Las Vegasu, broj beskucnika, to je najgore sto sam ikada vidjela."

Direktorica Terry Lindemann objasnjava da ogranak Family Promise za Las Vegas radi s vjerskim organizacijama koje nude kratkorocni smjestaj:

"Radimo s katolicima, protestantima, Zidovima, muslimanima... da preko noci otvore svoje crkve, sinagoge, dzamije... kao sklonista beskucnicima."

NaDeeryah Yehudah Edward, majka troje djece, prosla je kroz takav program. Plakala je kad je prvi put razgovarala, preko telefona, s direktoricom:

"Rekla mi je 'Ne mogu vas razumjeti, ali tko god da ste, pomoci cu vam." Samo je ponavljala – pomoci cu vam, ne brinite. I pomogla nam je.

NaDeeryah Yehudah Edward sada ima stan i pohadja kulinarsku skolu.

Beskucnistvo i siromastvo najteze pogadjaju djecu. Vise od 6000 ucenika u Las Vegasu su beskucnici. Kroz savezni program pomoci dobijaju knjige i sve sto ima treba za skolu, ali i svakodnevne potrepstine kao sto je zubna pasta. Mnogi dobijaju besplatne obroke.

Lokalna dobrotvorna organizacija Three Square Food Bank brine se za njihove obroke nakon skole i tijekom ljetnih praznika.

Gospodarstvo Las Vegasa pociva na turizmu. Ekonomist Stephen Brown, sa Sveučilišta Nevade u Las Vegasu, kaze da ono ponovno ozivljava. Ali i dodaje da to nece ublaziti posljedice sloma trizista nekretninama sto je za puno godina unazadilo rast Las Vegasa:

"Ono sto nama treba, to je nastavak rasta stanovnistva, tj. sile koje su taj rast poticale."

Terry Lindeman iz organizacije Family Promise kaze da politicari ne razumiju problem:

"Mislim da bi svaki politicar u Americi danas trebao doci u neku od nasih misija, nedjeljom popodne, prijaviti se kao beskucnik, provesti tako tjedan dana i osobno to iskusiti ako zeli pomoci u rjesavanju problema siromastva i beskucnistva."

Gospodarstvo mora krenuti na bolje, kaze Terry Lindemann, ali u medjuvremenu, oni na samom dnu ocajni su i dobrotvorne organizacije poput njene cine sve sto je u njihovoj moci da pomognu.

XS
SM
MD
LG