Linkovi

'Obećanje Americi' - program Republikanske stranke pred izbore za Kongres


John Boehner: "Da bi počeli otvarati nova radna mjesta, moramo prekinuti neizvjesnost za one koji ih stvaraju. Moramo prekinuti maniju potrošnje u Washingtonu i moramo reformirati sam Kongres."

Oporbeni republikanci obećali su da će smanjiti poreze i vladinu potrošnju i otvarati nova radna mjesta, ako pobijede na izborima za Kongres u studenom. Do objavljivanja republikanskih prioriteta dolazi šest tjedana prije izbora, a ankete pokazuju da će republikanci najvjerojatnije osvojiti nova mjesta u Kongresu.

Republikanci u Kongresu svoj su program nazvali "Obećanje Americi", a predstavili su ga u jednoj trgovini građevinskog materijala u predgrađu Washingtona. Republikanski čelnik u Zastupničkom domu John Boehner rekao je kako njegova stranka sluša što misle građani, a oni su – prema Boehneru - ogorčeni s Washingtonom i administracijom predsjednika Obame: "Oni u Washingtonu vide vladu koja ne sluša, ne shvaća što se događa i, iskreno govoreći, Amerikanci misle kako Washington uistinu nije briga za građane. Da počnemo otvarati nova radna mjesta, moramo prekinuti neizvjesnost za one koji ih stvaraju. Moramo prekinuti maniju potrošnje u Washingtonu i moramo reformirati sam Kongres."

Republikanski plan obećava smanjenje poreza i državne potrošnje kao i smanjivanje regulative za biznise. Republikanci će tražiti da se savezna potrošnja vrati na razinu iz 2008. godine, a također će pokušati poništiti i zamijeniti Obamin zakon o reformi zdravstva. Republikanci imaju tri prioriteta - pomoć malim biznisima da otvaraju nova radna mjesta, reforma Kongresa kako bi on bio bliži građanima te snažna nacionalna obrana.

Demokrati su odmah odbacili ovaj program, rekavši da je 'isto govorio' bivši predsjednik George W. Bush. To tvrdi i predsjednik Obama koji ovih dana sudjeluje u izbornoj kampanji demokratske kandidate za Kongres. Nedavno je u New Yorku predsjednik Obama izjavio: "Građani imaju izbor - strah nasuprot nadi. Prošlosti umjesto budućnosti. Povratak na staro ili pomaka prema naprijed. To je ono zbog čega se održavaju ovi izbori. I to je izbor s kojim ćete biti sučeljeni u studenome."

Anketari i analitičari kažu da će zabrinutost zbog ekonomije dominirati izborima 2. studenoga, posebice zabrinutost zbog visoke stope neuposlenosti koja iznosi 9,6 posto. Karly Bowman prati sa Instituta American Enterprise ovdje u Washingtonu, podsjeća na nedavnu anketu u kojoj velik broj ispitanika kaže da 'poznaje nekog tko je ostao bez posla': "Sedamdeset posto Amerikanaca je reklo da zna nekog tko je izgubio posao. I u drugim anketama taj je broj kontinuirano između 60 i 70 posto. Niti jedno drugo pitanje ove godine nije toliko važno kao ekonomija."

Anketa ukazuje da će republikanci dobro proći u studenome i možda osvojiti dodatnih 39 mjesta koja su im potrebna da preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom. Republikancima je potrebno dodatnih 10 mjesta da osvoje većinu u Senatu. Većina analitičara se slaže da je pobjeda u Senatu mnogo neizvjesnija.

Zakonodavni prioriteti koje su nedavno obznanili republikanci u nekim aspektima podsjeća na "Ugovor s Amerikom" iz 1994. godine koji je pomogao toj stranci da osvoji kontrolu nad Kongresom po prvi put u 40 godina. Iako je nekoliko zakonodavnih inicijativa iz 'Ugovora s Amerikom' polovicom devedesetih bilo usvojeno u Zastupničkom domu, veći je dio bio zaustavljen u Senatu.

XS
SM
MD
LG