Linkovi

Obaveza članica Vijeća Europe istražiti sve činjenice o tajnim CIA-inim zatvorima


Obaveza članica Vijeća Europe istražiti sve činjenice o tajnim CIA-inim zatvorima
Obaveza članica Vijeća Europe istražiti sve činjenice o tajnim CIA-inim zatvorima

Amnesty International je imenovao Litvu, Makedoniju, Poljsku, Portugal, Rumunjsku i Britaniju kao zemlje u kojima se mora provesti zaista ozbiljna istraga

Vlade konačno moraju istražiti sve aspekte afere oko tajnih CIA-jinih zatvora na njihovim nacionalnim teritorijima nakon što su glasovanjem u Vijeću Europe prihvatile ovu mjeru. 'Vaša je legalna obaveza provjeriti informacije o tajnim CIA-jinim zatvorima po Europi,' poručila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International europskim vladama.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe izglasala je nedavno rezoluciju s preporukama o postupanju u situacijama zloupotrebe sustava državnih tajni i nacionalne sigurnosti u kontekstu priče o CIA-jinim tajnim pritvorenicima i zatvorima.

Po izglasavanju u Vijeću Europe – koje se inače veoma detaljno bavilo problematikom misterioznih zatvora – rezolucija je postala legalnom obavezom svih članica.

Amnesty International je imenovao Litvu, Makedoniju, Poljsku, Portugal, Rumunjsku i Britaniju kao zemlje u kojima se mora provesti zaista ozbiljna istraga. Udruga je apelirala i da države, istražujući tajne zatvore izvan pravosudnog sustava, učine sve da bi istrage prošle bez prepreka i obuhvatile sve potrebne elemente.

Pojedini su javni tužitelji u nekim zemljama zaista pokušavali istražiti stvar no vlade su, sprječavajući ih, redovno izvlačile pitanje nacionalne sigurnosti i državne tajne kao razlog za stopiranje, tvrdi Amnesty International želeći da se cijela priča o kršenju ljudskih prava konačno privede kraju – ali primjerenim istragama.

XS
SM
MD
LG