Linkovi

Obamine 'investicije u društvo' republikanci doživljavaju kao 'rasipanje novca'


Predsjednik Barack Obama radi na Govoru o stanju nacije s Jonom Favreauom, jednim od speechwritera Bijele kuće
Predsjednik Barack Obama radi na Govoru o stanju nacije s Jonom Favreauom, jednim od speechwritera Bijele kuće

Eric Cantor: "Moramo činiti ono što obitelji u ovoj zemlji čine, ono što biznisi čine. Moramo naučiti kako imati bolji učinak s manje novca; ne možemo održati ovu razinu posuđivanja i potrošnje“

Danas predsjednik Barack Obama drži pred oba doma Kongresa Govor o stanju nacije. Naš dopisnik iz Bijele kuće Dan Robinson javlja da će predsjednik svoj govor koncentrirati na otvaranje radnih mjesta i povećavanje američke globalne konkurentnosti, a da se istodobno poduzmu koraci na smanjivanju proračunskog manjka, savezne potrošnje i nacionalnog duga.

Kao kontrast svojem prvom govoru o stanju nacije prošle godine predsjednik je ovaj put sučeljen sa značajno izmijenjenim političkim okruženjem. Iako je prošlotjedno glasovanje u Zastupničkom domu o ukidanju reforme sustava zdravstvene zaštite bilo uglavnom simbolične prirode, ono je signaliziralo ono što analitičari promatraju kao početak dvogodišnjeg nastojanja republikanaca da oslabe predsjednika i njegovu Demokratsku stranku.

U poruci upućenoj svojim pristašama tijekom vikenda, predsjednik je dao naznaku onog što će biti glavna tema večerašnjeg Govora o stanju nacije - potreba da se Amerikanci vrate na posao, unatoč izvjesnim poboljšanjima u ekonomiji: "Moje glavno žarište, moje žarište broj jedan, bit će da osiguram da smo konkurentni, da imamo gospodarski rast i da otvaramo radna mjesta, ne samo sada nego i daleko u budućnosti“.

Očekuje se da će se predsjednik vratiti temi koju je često spominjao protekle godine – potrebi da se zadrže ulaganja u obrazovanje, znanost i tehničke inovacije te javnu infrastrukturu. Kao što je to rekao glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, predsjednik će biti iskren o teškim odlukama koje će trebati donijeti u budućnosti, i tražiti suradnju demokrata i republikanaca, kako bi se smanjio savezni proračunski manjak i dugoročno smanjio nacionalni dug.

"Nećemo u Washingtonu voditi rasprave o tome treba li učiniti promjene i treba li kontrolirati našu potrošnju. Vodit ćemo, nadam se, dvostranačke razgovore i surađivati kako da to postignemo“ - rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Analitičari kažu da, iako si predsjednik Obama stvara novi centristički imidž, nakon što je uspio postići značajni kompromis s republikancima oko produženju poreskih olakšica i pomoći neuposlenima, taj put neće biti lagan.

Gostujući u jednom programu na televizijskoj mreži NBC, čelnik republikanske većine u zastupničkom domu Eric Cantor, rekao je da je ono što predsjednik Obama govori o ulaganjima zapravo dodatna potrošnja i to onda kad bi cilj trebao biti da se sreže vladino trošenje: "Moramo činiti ono što obitelji u ovoj zemlji čine, ono što biznisi čine. Moramo naučiti kako imati bolji učinak s manje novca; ne možemo održati ovu razinu posuđivanja i potrošnje“.

Republikanci obećavaju da će držati potrošnju vlade na razini iz 2008. godine. Neposredno prije Govora o stanju nacije treba se održati glasovanje o neobvezujućoj rezoluciji kojom bi se tražila takva ograničenja za potrošnju na diskrecijske programe koji nisu vezani uz sigurnosna pitanja.

Što se tiče nastojanja republikanaca da ukinu zakon o reformi zdravstvene zaštite, demokrati u Senatu odlučni su da iskoriste bilo koju raspravu kako bi istaknuti što bi to značilo za Amerikance. Demokratski senator iz New Yorka Charles Schummer rekao je u jednom programu televizijske mreže CBS: "Tražit ćemo od njih da glasuju o pojedinačnim zaštitama u zakonu koje su vrlo popularne i za koje su čak i neki novi republikanski članovi Zastupničkog doma rekli da ih podržavaju“.

Glavna bitka vezana us potrošnju, ona zbog koje su zabrinuti i predsjednik Obama i republikanci, počet će sljedeći mjesec kad će administracija podnijeti vrlo detaljan proračun Kongresu. Predsjednik Obama dočekuje večerašnji govor o stanju nacije sa značajnim povećanjem popularnosti u javnosti – nekoliko anketa pokazuje da predsjednik uživa podršku Amerikanaca veću od 50 posto. Što se tiče vanjske politike očekuje se da će predsjednik Obama govoriti o ratu u Afganistanu i progresu koji je učinjen. Također se očekuje da će ponoviti američku predanost poražavanju i slomu al-Qaide i drugih ekstremističkih grupacija. Sjedinjene Države trebaju u 2014. godini prebaciti odgovornosti za sigurnosnu situaciju u Afganistanu na lokalne snage. Predsjednik Obama će najvjerojatnije odati počast žrtvovanju američkih vojnika u Afganistanu i Iraku i ponoviti cilj o početku povlačenja američkih postrojbi iz Afganistana u srpnju ove godine.

XS
SM
MD
LG