Linkovi

Bijela kuća: Odluka o naoružavanju sirijskih pobunjenika konačna


Predsjednika Obamu očekuju, idući tjedan, teški razgovori s ruskim predsjednikom, nakon odluke administracije o naoružavanju sirijskih pobunjenika.

Dužnosnici Bijele kuće priopćili su da je odluka o tom potezu finalizirana i da se neće mijenjati do Obaminog susreta s liderima zemalja članica G8 u Sjevernoj Irskoj.

SAD povećavaju vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima nakon što su utvrdile da je vlada predsjednika Bashara al-Asada koristila kemijsko oružje, uključujući i otrovni plin sarin. Savjetnik predsjednika Obame Ben Rhodes rekao je jučer novinarima da Washington ima široki spektar dokaza za te tvrdnje.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je američke optužbe; rečeno je da su zasnovane na lažnim informacijama. Slično je reagirao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je, u telefonskom razgovoru s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, naglasio da optužbe “nisu zasnovane na pouzdanim podacima.”

Kerry je tom prilikom rekao da je stabiliziranje situacije u Siriji u interesu obiju zemalja te da bi sirijska vlada trebala dozvoliti istražiteljima Ujedinjenih naroda ulazak u zemlju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je u petak da bez njihova pristupa u zemlju nije moguće sa sigurnošću reći da je Sirija koristila kemijsko oružje. Dodao je da nema vojnog rješenja sukobu te da povećanje naoružanja na obje strane “ne bi bilo od koristi.”

U dvogodišnjem sukobu u Siriji je živote izgubilo više od 90.000 osoba iako je Ban rekao da postoje indikacije da bi taj broj mogao biti i mnogo veći.

Bijela kuća je ponovila stajalište predsjednika Obame – uporaba kemijskog oružja prelazi “crvenu crtu” i zahtjeva veći američki angažman u ratu.

Reakcije većine američkih evropskih saveznika podržavaju procjenu uporabe kemijskog oružja.
XS
SM
MD
LG