Linkovi

Obami pomogao pomak prema centru


Predsjednik Barack Obama govori za You Tube
Predsjednik Barack Obama govori za You Tube

Mark McKinnon: "Mislimo da dolazi do stvarnog odmrzavanja u političkoj klimi u Washingtonu. Vjerujemo da će to odmrzavanje voditi do širih rasprava i konačnih rješenja."

Politički analitičari kažu da predsjednik Obama nastavlja s pomicanjem prema političkom centru, što pogotovo dolazi do izražaja nakon njegova Govora o stanju nacije, održanog u utorak. Međutim, stručnjaci kažu da izgledi za stranačku suradnju između predsjednika i oporbenih republikanaca ostaju neizvjesni.

Godišnji Govor o stanju nacije uvijek je kombinacija političkih prioriteta i političkog teatra. A ovogodišnji je govor imao i jedan obrat - mnogi su zastupnici iz obje stranke zamijenili mjesta i sjedili jedni pored drugih - u znak solidarnosti nakon nedavnog tragičnog napada u Arizoni u kojem je šest osoba ubijeno, a nekolicina ih je ranjena, uključujući i kongresnicu Gabrielle Giffords.

Čini se da se politička klima malo ohladila na nacionalnoj razini nakon ovog napada, a predsjednik Obama je iskoristio taj trenutak da opet pozove na jedinstvo i suradnju. "Ići ćemo naprijed zajedno ili uopće nećemo ići, jer izazovi s kojima smo sučeljeni veći su od stranke i veći su od politike" - rekao je u svom govoru predsjednik Obama.

Njega u Washingtonu čeka nova politička realnost. Republikanci, naime, sada kontroliraju Zastupnički dom, a smanjili su i demokratsku većinu u Senatu. Osobita koncentracija republikanaca nakon izbora u studenome bila je usmjerena na ukidanje predsjednikove reforme zdravstva i smanjivanje državnih troškova.

Kongresnik iz savezne države Wisconsin Paul Rayan dao je službeni republikanski odgovor na predsjednikov Govor o stanju nacije. On je u njemu rekao: "Ako rast savezne vlade ostane nekontroliran i bez protivljenja, američko stoljeće bit će ujedno i naše posljednje dobro stoljeće."

Ali još jedan čudan obrat nakon predsjednikova govora bio je i drugi odgovor, onaj republikanske kongresnice Michaele Bachman iz Minnesote koja je govorila u ime pripadnika Pokreta čajanke. "Zbog vas Kongres sluša što narod govori, i mi upravo počinjemo s popravljanjem štete koja je bila činjena nekoliko posljednjih godina" - rekla je ova političarka, izravno se obraćajući pripadnicima Pokreta Čajanke.

Ljudi umjerenih političkih uvjerenja vide znake nade u predsjednikovom Govoru o stanju nacije. Republikanski strateg Mark McKinnon suosnivač je centrističke organizacije pod imenom "Bez etikete" koja promiče dvostranačku suradnju: "Mislimo da dolazi do stvarnog odmrzavanja u političkoj klimi u Washingtonu. Vjerujemo da će to odmrzavanje voditi do širih rasprava i konačnih rješenja."

Mark McKinon kaže da politički neovisni glasači diljem zemlje opet podržavaju predsjednika Obamu, djelomično zbog kompromisa koji je postigao s republikancima pri kraju zasjedanja prošlog saziva Kongresa, a djelomično i zbog suzdržanog političkog raspoloženja nakon tragičnog napada u Tucsonu, u Arizoni: "Nema sumnje da je Obama popularniji zbog pomaka prema političkom centru. Pomaknuo se prema centru puno brže nego bivši predsjednik Clinton. Billu Clintonu trebalo je između 6 mjeseci i godinu dana da se okrene prema centru, a predsjednik Obama je to učinio unutar dva mjeseca nakon izbora u studenome."

Drugi analitičari vjeruju da će umjerena politička retorika biti kratkotrajna. John Fortier iz Instituta American Enterprise očekuje da će obje stranke tijekom nadolazećih mjeseci koncentrirati svoja nastojanja na predsjedničke izbore 2012. godine: "Bit će nekih manjih mogućnosti za suradnju, ali će se istovremeno okretati prema izborima, tako da možemo sa sigurnošću reći da će se intenzivirati politiziranje, da će biti teže obaviti neke stvari i da će dvije stranke željeti pokazati oštre kontraste za 2012."

Popularnost predsjednika Obame bila je na niskim granama odmah nakon što su republikanci ostvarili pobjede na izborima u studenome. Međutim, stručnjaci primjećuju kako je ona brzo ponovno porasla, posljednjih tjedana.

To je lekcija i demokratima i republikancima - u američkoj se politici situacija vrlo brzo mijenja.

XS
SM
MD
LG