Linkovi

Predsjednik Obama zahtjeva strogu novu financijsku regulativu


Predsjednik Obama također želi stvaranje regulative koja će prisiliti financijske tvrtke da uplaćuju novac u fond iz kojeg bi se ispomagale problematične banke, umjesto da se za to koriste sredstva poreznih obveznika.

Američki je predsjednik Barack Obama izjavio da će staviti veto na bilo koji prijedlog zakona o reformi financijskog sustava koji neće dovoljno snažno kontrolirati složene financijske transakcije takozvanih derivativnih vrijednosnica, za koje njihovi kritičari tvrde da su igrale veliku ulogu u razbuktavanju globalne financijske krize. Na sastanu u Bijeloj kući u petak, gospodin Obama je rekao da bilijuni dolara takvih vrijednosnica trenutno kolaju uokolo kroz financijski sustav. Predsjednik Obama također želi stvaranje regulative koja će prisiliti financijske tvrtke da uplaćuju novac u fond iz kojeg bi se ispomagale problematične banke, umjesto da se za to koriste sredstva poreznih obveznika.

Američki zakonodavci razmatraju po prvi put uvođenje regulativa putem kojih bi se uvela kontrola nad derivativnim vrijednosnicama. Vodeći republikanac u Senatu, oporbeni čelnik Mitch McConnell, izjavio je jučer da posjeduje potpise 40 drugih republikanskih senatora koji se protive predloženom zakonu i zahtijevaju daljnje pregovore.

XS
SM
MD
LG