Linkovi

Dva tjedna prije izbora predsjednik Obama maksimalno uključen u kampanju


President Barack Obama and first lady Michelle Obama muster support for Democratic candidates during a rally at Ohio State University in Columbus, Ohio, 17 Oct. 2010.
President Barack Obama and first lady Michelle Obama muster support for Democratic candidates during a rally at Ohio State University in Columbus, Ohio, 17 Oct. 2010.

Politički analitičari se slažu da republikanci imaju odličnu priliku preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, ali ne i Senatom

Samo 16 dana prije kongresnih izbora, na kojima se bira svih 435 članova Zastupničkog doma i otprilike trećina Senata, predsjednik Obama je maksimalmo uključen u kampanju. No, s njim je ovoga puta i njegova supruga po prvi put, od 2008.godine, zajedno u kampanji. Cilj je umanjiti demokratske gubitke na kongresnim izborima, jer sva ispitivanja javnog mnijenja kažu da će republikanci biti uspješniji na tim izborima. Pitanje je samo hoće li biti toliko uspješni da mogu preuzeti kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa? Upravo je to razlog zašto su Michelle i Barack Obama ostavili djecu kod kuće i krenuli na put. Prvo zaustavljanje, Columbus-Ohio.

Barack Obama: Nemojte dopustiti da unazade zemlju samo zato što nismo dovoljno borbeni.

Upravo je nedostatak entuzijazma glavni problem za demokratske kandidate. Dakle, potpuno obratno od situacije od prije dvije godine kada su Amerikanci birali svog predsjednika. Sada su republikanci prepuni energije. Glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbs je prije nekoliko tjedana prognozirao da će republikanci preuzeti kontrolu nad Kongresom. Sada, međutim, potpuno druga priča.

Robert Gibbs: Mislim da naši kandidati obavljaju jako dobar posao u teškim političkim uvjetima. Smatram da ćemo sačuvati kontrolu nad oba doma Kongresa“.

Međutim, politički analitičari se ne slažu. Kažu da republikanci još uvijek imaju odličnu priliku preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, ali ne i Senatom. Kako se izbori približavaju politički udarci su sve niži. Evo kako se republikanski senator John McCain, podržavajući Carly Fiorinu za senatoricu iz Kalifornije, odrekao političke pristojnosti teško napadajući svoju dugogodišnju kolegicu u Senatu, demokratsku senatoricu iz Kalifornije Barbaru Boxer.

John McCain: Barbara Boxer je iznimno jednostranački orijentirana senatorica. Ona je najveći protivnik američke vojske danas u Senatu. Ja to znam zato što imam neugodno iskustvo raditi s njom.

I kći senatora McCaina je krenula u napad, ali Meghan McCain je napala Christine O`Donnell, koja je republikanka s potporom Pokreta čajanki u nastojanjima da bude izabrana za senatoricu u Delewareu.

Meghan McCain: To što je Christine O`Donnell na izborima je podrugivanje. Znam da ona jedino odvraća ljude, jer se na nju gleda kao na nekoga tko nema veze s politikom”.

S druge strane, pak, Christine O`Donnell kaže kako je republikanska stranka nju odbacila.

Christine O`Donnell: Nadamo se da će nam Nacionalni odbor republikanske stranke pomoći. Ali, samo dva i pol tjedna prije izbora, oni to ne čine“.

Sada je jasno i zašto se predsjednik Obama vrlo intezivno uključio u kampanju. Ali, zašto zajedno sa svojom suprugom? Zato što Michelle Obama ima mnogo bolji rejting od svog supruga. Čak 68 posto Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o njoj.

XS
SM
MD
LG