Linkovi

Obamacare: Da li će program zdravstvene zaštite biti uspješan na duže staze?


Zakonom o zdravstvenoj njegi se zahtijeva čak i od mladih, zdravih osoba da se obavezno upišu u program kako bi dijelili troškove, ili će u suprotnom platiti kaznu.

Otkako je prošle sedmice u Sjedinjenim državama započelo prijavljivanje za novi program zdravstvene njege poznat kao Obamacare, na hiljade Amerikanca bez osiguranja se počelo upisivati za zdravstveno osiguranje, čak i dok su protivnici tog programa u kongresu djelimično zatvorili vladu kako bi poništili taj zakon. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Brian Padden, prvobitni uspjeh proširenja osiguranja bi mogao otuđiti veliku većinu Amerikanca znatnim povećanjem njihovih troškova zdravstvene njege.

Zakon o zdravstvenom osiguranju kojeg Amerikanci mogu priuštiti, poznat kao Obamacare, sada omogućava Jamesu Matthewsu da dobije osiguranje putem proširenog državnog programa Medicaid-a namjenjenog obiteljima sa niskim primanjima, usprkos tome što je obolio od dijabetesa.

Drago mi je da znam da se oni ne mogu koristiti već postojećom dijagnozom kako bi me diskriminirali, i kako mi ne bi dali osiguranje ili kako bi ga ograničili zato što imam dijabetes, kaže James Matthews.

Ny Whitaker, samouposlena samohrana majka će sada primati državne subvencije kako bi mogla kupiti privatno osiguranje koje se nudi.

Mislim da je vrijeme da se pobrinemo za naše građane i obezbjedimo da svako ima osiguranje, kaže ona.

Ali ako Obamacare bude uspješan samo u proširenju osiguranja za one kojima je potrebna zdravstvena briga, taj će program vjerovatno biti neuspješan na duže staze. Christopher Condeluci je bivši savjetnik u senatskom odboru za financije, koji je pomogao donošenju zakona o prijemčivom zdravstvenom osiguranju.

Ako više ljudi ima zdravstveno osiguranje i koristi usluge zdravstvene njege u mnogo većem obimu nego što smo ikada očekivali, to će staviti ogroman pritisak na troškove zdravstvene brige, što će opet povećati cijenu zdravstvenog osiguranja uopće, i to će se odnositi na svakoga, kaže Christopher Condeluci.

Zbog toga se zakonom o zdravstvenoj njegi zahtijeva čak i od mladih, zdravih osoba da se obavezno upišu u program kako bi dijelili troškove, ili će u suprotnom platiti kaznu. Gospodin Condeluci kaže da, zbog toga što je sada ilegalno za osiguravajuće kompanije da odbiju osiguranje, mnoge zdrave osobe će izabrati da plate kaznu od 95 dolara, ili jedan posto od njihove plate, koji god iznos da je veći, a onda odlučiti da se priključe planu ako se razbole.

To je na neki način moralna opasnost da neko može biti bez zdravstvenog osiguranja, a ipak biti u mogućnosti dobiti ga kada se razboli. To dovodi do selektivnog izbora ili većeg korištenja medicinskih usluga, što povećava troškove za svakoga.

Obamacare se zasniva na uspješnom sistemu koji je uspostavljen u saveznoj državi Massachussets u vrijeme kada je guverner bio republikanac Mitt Romney. Ali Romneycare, kako ga zovu, može nametnuti veće kazne za one koji se ne pridržavaju. Gospodin Condeluci kaže da su potrebne reforme kako bi se Obamacare učinio ekonomski održivim na duže vrijeme. Ali u trenucima političke podjeljenosti, malo je vjerovatno da će se te reforme i provesti.
XS
SM
MD
LG