Linkovi

Ministrica zdravlja obećala skori popravak internet stranice Obamacare


Ministrica zdravlja i socijalne skrbi, Kathleen Sebelius, uputila je javno izvinjenje američkom narodu zbog problema koji su mnoge od njih spriječili da se prijave za novi oblik zdravstvenog osiguranja, dok je predsjednik Barack Obama juče ponovio da je njegov zakon o zdravstvenoj zaštiti još uvijek "najsigurniji čuvar" zdravlja gradjana. Republikanci iz Komiteta Zastupničkog Doma Kongresa za pitanja energije i trgovine, medjutim, optužuju administraciju da je izdala Amerikance, kritizirajući sve, od grešaka u funkcioniranju websajta za prijavu do povećanih premija zdravstvenog osiguranja.

Kathleen Sebelius, javno lice vladinih problema sa kompjuterskim prijavljivanjem za zdravstveno osiguranje, Amerikancima je uputila izvinjenje zbog problema u lansiranju takozvanog Obamacare websajta.

Minstrica zdravlja je juče svjedočila pred nadležnim kongresnim Komitetom.

Vi zaslužujete bolje. Izvinjavam se. Ja sam pred vama odgovorna za ispravljanje tih problema., kazala je Sebelius.

Treba to reći, na primjer, Johnu Tankersley-u, koji već tri sedmice pokušava da se na websajtu prijavi za jedan program zdravstvenog osiguranja.

Ili, Robertu Schlora-i, koji od 1 oktobra pokušava da dobije takav program osiguranja.

Zaista, nemam pojma hoću li ili ne dobiti bolji plan, i hoće li mi vlada pomoći subvencijom., kaže Schlora.

Dok se elementi njegovog zdravstvenog programa odnedavno ponovo nalaze pod vatrom kritike, predsjednik i dalje brani ono što je obećao riječima:

To obećanje danas već znači da svaki zdravstveni program na tržištu mora pokrivati minimum temeljnih beneficija, poput trudničke i materinske zaštite, poput preventivne zaštite, brige o mentalnom zdravlju, beneficije za lijekove i bolničku njegu i niko ne može koristiti alergije, trudnoću, sportske povrede ili samo to što ste žena - da bi vam liječenje naplatio skuplje.

Predsjednik je milionima neosiguranih Amerikanaca takodjer obećao da će moći da dobiju sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu po prihvatljivim cijenama.

Gotovo polovina neosiguranih su stari izmedju 18 i 34 godine, nisu u braku i oni će moći da dobiju osiguranje za 50 dolara mjesečno ili manje, što je manje nego račun za mobilni telefon ili kabl.

Ali, da se vratimo na Capitol Hill, gdje su republikanski zastupnici ministrici rekli kako glasači nisu zadovoljni promjenama, koje su, po njima, dovele do toga da osiguravajuće kompanije često podižu cijene.

Evo rezultata: ova osoba iz Cove-a, Oregon, kaže da je plaćala 600 dolara mjesečno, a da sad plaća 800., kaže Greg Walden, zastupnik iz Oregona.

Mnogi od mojih glasača su se javljali, oni sa individualnim polisama, i kažu da im se premija povećala za 400%, drugi kaže za 127 procenata..., riječi su Renee Ellmers, zastupnice iz Sjeverne Karoline.

Administracija isfrustriranim Amerikancima obećava da će problemi sa websajtom biti riješeni do kraja novembra, ali naglašava da je najvažnija stvar ipak to da će milioni dosad neosiguranih Amerikanaca sada imati pristup dovoljno jeftinoj zdravstvenoj zaštiti.
XS
SM
MD
LG