Linkovi

Obama u Bijeloj Kući primio mlade afričke lidere


Obama i gosti, mladi afrički lideri
Obama i gosti, mladi afrički lideri

Američki predsjednik i mladi budući lideri razmijenili su mišljenja o tome kako najbolje unaprijediti afričke društvene sisteme, vlade i institucije u narednih 50 godina.

Ove godine obilježava se 50 godina nezavisnosti za 17 subsaharskih afričkih zemalja. Proslavljajući taj značajan jubilej, predsjednik Obama se u Bijeloj Kući susreo sa 115 mladih afričkih lidera iz 46 zemalja. Američki predsjednik i mladi budući lideri razmijenili su mišljenja o tome kako najbolje unaprijediti afričke društvene sisteme, vlade i institucije u narednih 50 godina. Predsjednik Obama odmah je otvorio jedno „značajno“ pitanje ovog sastanka.

- Dobro došli u Sjedinjene Američke Države, uključujući i naše prijatelje iz Ghane koji su nas razbili na Svjetskom fudbalskom kupu. Gdje ste, da vas vidim…

Na ovaj skup u Bijeloj Kući pozvani su lideri izabrani na osnovu izuzetnog doprinosa u organizacijama civilnog društva, biznisu i vjerskim organizacijama. Bila je to prilika da se stekne predstava o njihovim vizijama razvoja afričkih društava u dolazećim desetljećima. Gospodin Obama je rekao da je budućnost Afrike upravo u rukama mladih Afrikanaca, poput njih samih:

- Nekad stariji lideri jednostavno robuju navikama koje je teško promijeniti. Stoga, mi želimo pokušati da komuniciramo direktno sa ljudima koji neće preuzeti te stare načine kako se radi, nego će djelovati na način kako Afrika treba da djeluje.

Ovaj mladić iz Liberije je iznio jedan od najvećih problema – izvoz pameti i ideja:

- Mnogo je mladih talentovanih Afrikanaca, i mladih Liberijaca medju njima, koji imaju sjajne ideje i koji žele da se vrate u svoje zemlje i doprinesu razvoju svojih naroda, ali su njihova nastojanja često ugušena od strane korumpiranih ili jednostavno ljubomornih vladinih i drugih zvaničnika. To njih vodi ka tome da u inostranstvu potraže, slikovito rečeno – svježiju travu, odnosno bolje uslove i veće razumijevanje.

Najsvježija trava, odnosno najbolja prilika, mogu biti upravo tržišta u usponu, odgovorio je gospodin Obama:

- Postoje u Africi zemlje čije ekonomije rastu 7, 8, 9 procenata godišnje, i ako je neko poduzetnik sa dobrom idejom – njegov biznis može rasti brže i ostvariti više kod kuće nego da dolazi ovamo.

Druga ozbiljna tema razgovora bila je kriza u vezi sa HIV-om i AIDS-om, koju je pokrenuo aktivista iz Malawia:

- Šta se može učiniti da budemo sigurni da ćemo to zaustaviti? To uveliko utječe na razvoj Afrike…

- Paralelno sa traženjem lijeka za HIV i AIDS, mi želimo da postignemo da ne mislimo samo o medicinskom tretmanu zahvaćenih, nego i o preventivi i zaustavljanju prenosa bolesti. Nikad nećemo imati dovoljno novca da liječimo ljude koji se konstantno i dalje inficiraju, rekao je američki predsjednik

Na kraju, riječ ponovo ima Ghana. Radio voditeljica iz te zemlje preuzima mikrofon:

- Čujem mnoge koji postaju cinični kad se spomene partnerstvo. Oni uvijek i uvijek pitaju: Kakvo partnerstvo može postojati izmedju jedne moćne i jedne siromašne zemlje?

- Ja smatram da se interesi Sjedinjenih Država i zemalja Afrike uveliko poklapaju. Naš je veliki interes da vidimo snažan razvoj u Africi jer smo mi zrela ekonomija, a Afriku čine mlade ekonomije u razvoju. Na primjer, ako vi budete u stanju da kupite više iPod-a, to nije dobro samo za vas nego i za nas jer to otvara nova radna mjesta u Americ, zaključio je gospodin Obamai.

Učesnici foruma se osim sa predsjednikom, prema planu posjete sastaju i sa državnim sekretarom Hillary Clinton i sa članovima američkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG