Linkovi

Predsjedniku Obami isplatio se politički pomak prema centru


Predsjednik Obama stiže u Honolulu na božićni odmor 23. prosinca
Predsjednik Obama stiže u Honolulu na božićni odmor 23. prosinca

Popis kompromisnih sporazuma uključuje produženje poreznih olakšica za sve Amerikance, zatim ratifikaciju sporazuma START o kontroli nuklearnog oružja s Rusijom te okončanje dugogodišnje politike prema kojoj homoseksualci nisu mogli služiti u oružanim snagama ukoliko bi se doznala njihova seksualna orijentacija

Kad se republikanski i demokratski članovi Kongres vrate na Capitol Hill u siječnju dočekat će ih drugačija politička realnost. Naime, republikanci će kontrolirati Zastupnički dom Kongresa, a u smanjili su i većinu demokrata u Senatu.

Kakva razlika za predsjednika Obamu u svega nekoliko tjedana? Nedugo nakon kongresnih izbora sredinom prošlog mjeseca predsjednik Obama priznao je da su on i njegove kolege demokrati doživjeli težak poraz. Međutim, predsjednik Obama bio je znatno boljeg raspoloženja kad se obratio novinarima nakon neuobičajeno učinkovitog okončanja zasjedanja dosadašnjeg saziva Kongresa.

Barack Obama: Ako se može izvući pouka iz proteklih nekoliko tjedana to je da nismo osuđeni na neograničen zastoj u Kongresu. Nakon izbora u studenome pokazali smo da možemo, ne samo ostvariti napredak, nego to možemo učiniti zajedno. Nisam naivan. Znam da će u nadolazećim mjesecima biti teških bitaka. No nadam se da i u novoj godini možemo nastaviti s brigom oko poruke koju su nam poslali naši građani te da duh zajedničke suradnje možemo nastaviti i u 2011. pa i dalje.

Popis kompromisnih sporazuma uključuje produženje poreznih olakšica za sve Amerikance, zatim ratifikaciju sporazuma START o kontroli nuklearnog oružja s Rusijom te okončanje dugogodišnje politike prema kojoj homoseksualci nisu mogli služiti u oružanim snagama ukoliko bi se doznala njihova seksualna orijentacija. No nisu svi sretni ovakvim ishodom.

Republikanski senator Lindsay Graham iz Južne Karoline potužio se da su posljednjih dana zasjedanja starog saziva Kongresa demokrati nagurali čitav niz mjera uključujući navedenu, o služenju homoseksualaca u oružanim snagama. "Onima koji guraju ovaj proces poručujem da ne cijenim njihov napor. Vaše kolege senatori ne mogu vam na tome biti zahvalni, a vjerujem da to ne cijene ni muškarci i žene u oružanim snagama koji će morati živjeti s tom promijenjenom praksom".

Demokrati su požurili proslaviti svoje zakonodavne uspjehe premda su svjesni da će uskoro izgubiti većinu u Zastupničkom domu Kongresa. Kongresnik iz Marylanda, Steny Hoyer, kaže da su obje stranke u Kongresu pronašle zajednički interes. "Vjerujem da je prijašnja politika okončana. Suprotstavljeni interesi neće nestati no više nema izbora pred nama i ljudi su spremni zajedno raditi na postizanju napretka".

Možda je najvažniji trenutak bio taj kad je predsjednik Obama pristao na kompromis s republikancima o produženju poreznih olakšica za sve Amerikance uključujući one najbogatije. Te su porezne olakšice, uvedene u doba administracije predsjednika Georgea Walkera Busha, trebale isteći na kraju ove godine. Kompromisni sporazum predsjednika Obame s republikancima ogorčio je neke liberalne demokrate.

Tom DeFrank šef je washingtonskog dopisništva dnevnika New York Daily News. "Da Obama nije postigao kompromis s republikancima izgledao bi nemoćno. Sada je pak dobio šansu za nastavak borbe. Neki, među kojima sam i sam, sada vjeruju da ukoliko Obama nekako uspije izboriti pobjedu na izborima 2012. godine svi ćemo moći reći kako je sjeme tog uspjeha posijano sporazumom o poreznim olakšicama".

Politički analitičar Richard Wolffe vidi kretanje predsjednika Obame ka političkom centru. "Njegov su cilj neovisni birači koji ne vole guranje prioriteta samo jedne političke stranke. Oni su ga podržali 2008. godine, a na kongresnim izborima prošlog mjeseca okrenuli su se protiv demokrata. On ih ponovno mora pridobiti ukoliko želi dobiti još jedan predsjednički mandat tako da je obraćenje i njima, a ne samo demokratima, jako važno".

Analitičari se pitaju koliko dugo će trajati ova novootkrivena volja za kompromise poglavito u svjetlu dolaska novog saziva Kongresa u čijem će Zastupničkom domu većinu imati republikanci. Neki novoizabrani republikanci jedva čekaju da se sučele s predsjednikom po pitanju proračuna savezne vlade.

Politički analitičar Mark Penn, bivši savjetnik nekadašnjeg predsjednika Billa Clintona, očekuje da će se predsjednik Obama nastaviti pozicionirati kao politički centrist. "Predsjednik se, po mom mišljenju, pomaknuo prema političkom centru. Mislim da će biti u mogućnosti poručiti i ljevici i desnici da su birači željeli rezultate i da ukoliko u tome ne uspijemo, svi će biti gubitnici".

Prvi veliki test predsjednika Obame doći će krajem siječnja kad bude podnio Kongresu izvješće o stanju nacije.

XS
SM
MD
LG