Linkovi

Predsjednik Obama vraća se u Washington u posve novo političko okruženje


Predsjednik Obama vraća se u Washington u posve novo političko okruženje
Predsjednik Obama vraća se u Washington u posve novo političko okruženje

U novoj političkoj realnosti republikanci kontroliraju pola Kongresa, a mnogi od njih su spremni za pravu političku bitku

Kada se predsjednik Obama vrati s odmora sutra u Washington naći će se u dramatično drugačijem političkom okruženju. U novoj političkoj realnosti republikanci kontroliraju pola Kongresa, a mnogi od njih su spremni za pravu političku bitku. Kakav će pristup imati predsjednik?

Barack Obama: Voljan sam raditi sa svakim iz bilo koje stranke tko ima dobru ideju i tko je želi provesti.

Republikanci kažu da će suradnja unutar sadašnjeg saziva Kongresa biti obratna od onoga što su demokrati činili u prošlom sazivu.

Senator Lindsay Graham: Stvorili su prevelik dug i preveliku administraciju. Ako hoćete smanjiti vladu mislim da ćete imati dobre partnere među republikancima.

Republikanci ne kriju svoj glavni cilj – ukinuti predsjednikov plan zdravstvene skrbi. Kongresnik Fred Upton: Rekli smo da ćemo ubrzo staviti na glasovanje plan zdravstvene skrbi. To će se dogoditi prije predsjednikovog godišnjeg obraćanja naciji.

Predsjednik Obama će se naciji obratiti krajem mjeseca. Međutim, glasovanje o zdravstvenoj reformi neće promijeniti zakon, jer demokrati još uvijek kontroliraju Senat, a i zato što predsjednik Obama nikada ne bi potpisao izmijenjeni zakon.

No, 100 novih republikanaca, koji će položiti prisegu ovaj tjedan, iz Kongresa će ipak poslati poruku Amerikancima - kaže politička analitičarka Amy Walter.

Amy Walter: Oni mogu reći – glasovali smo za ono što smo i govorili da ćemo učiniti. I nije naša pogreška što je predsjednik stavio veto ili što naš prijedlog nije usvojen u Senatu.

Demokratski kongresnik iz New Yorka Anthony Weiner, također je govorio o toj temi.

Anthony Weiner: Čuli smo mnogo toga čemu se republikanci protive, ali ja ne znam za što se zalažu.

Jedna od ključnih tema bit će potrošnja. Kongres mora odobriti vladi da posudi više novca nego ga trenutno ima ili će vlada morati, zbog neusvajanja proračuna, obustaviti rad. Zato predsjednikov vodeći ekonomski savjetnik Austan Goolsbee upozorava:

Austan Goolsbee: To može dovesti do veće financijske i ekonomske krize nego što je imali u 2008-oj godini.

Republikanci, koji sada imaju većinu u Zastupničkom domu, obećali su da će biti aktivniji glede ekonomske politike, proglašavajući rasipničku potrošnju, a ne stranačke bitke, stvarnim političkim neprijateljem.

XS
SM
MD
LG