Linkovi

Obama ozakonio istorijsku reformu financijskog sistema


Predsjednik Obama potpisuje zakon kojim se unose istorijske promjene u američki financijski sistem
Predsjednik Obama potpisuje zakon kojim se unose istorijske promjene u američki financijski sistem

Nakon višemjesečnih rasprava, reforma usmjerena okončanju rizičnog ponašanja koje je vodilo do nedavne financijske krize, najgore u američkoj istoriji poslije Velike depresije, sada je novi zakon.

Predsjednik Obama ga je potpisao na ceremoniji u srijedu, uz prisustvo više stotina članova Kongresa i vladinih zvaničnika.

"Sve u svemu, ova reforma predstavlja najjaču financijsku zaštitu potrošača u istoriji", rekao je Obama.

Zakon daje vladi veće ovlasti u otkrivanju i nadgledanju rizika po financijski sistem. Osniva se nova agencija korisnika koja će regulisati financijske produkte, i štititi korisnike od prikrivenih nadoknada i kazni.

"Konačno, zahvaljujući ovom zakonu, od američkih gradjana više nikada neće biti traženo da plaćaju račun za greške na Wall Streetu. Neće više biti pomoći iz poreza gradjana", naglasio je američki predsjednik.

Tržište dionica u New Yorku na dan potpisivanja zakona o reformi financijskog sistema u SAD
Tržište dionica u New Yorku na dan potpisivanja zakona o reformi financijskog sistema u SAD

U oblasti zakonodavstva, to je velika pobjeda predsjednika Obame. Ali, prije nego se tinta osušila, opozicioni Republikanski lideri traže način da opozovu zakon.

John Bohner, lider republikanske manjine, kaže: “Mislim da zakon nije dobro sastavljen. Mislim da će otežati kreditiranje američkim gradjanima, i sigurno otežati poslovnim kompanijama da dobiju kredite."

Ostali protivnici kažu da zakon dodaje novu birokraciju već preobilnom regulativnom sistemu. Ekonomista Peter Cardillo kaže da to može donijeti niže zarade nekim financijskim kompanijama:

"Mislim, kada za vratom imate "velikog brata," regulatora koji je stalno iznad vas, to u neku ruku daje negativan osjećaj i može se na kraju negativno odraziti."

Medjutim, uprkos milionima dolara koje su financijske firme potrošile u lobiranje kako bi spriječile donošenje zakona, tržište dionica je bilo mirno dok su zakonodavci slavili njegovo podpisivanje.

Novi zakon čini trasparentnijim i poslovanje kompanija kreditnih kartica
Novi zakon čini trasparentnijim i poslovanje kompanija kreditnih kartica

Predsjednik Obama insistira da će zakon koristiti svima jer uvodi veću transparentnost na tržištu novca:

"Ukoliko vaš model poslovanja ne ovisi od zaobilaženja zakona, varanja korisnika, nemate se čega plašiti u ovoj reformi."

Uz veću zaštitu potrošača, zakon predvidja stvaranje vijeća koje će moći zatvarati banke koje su do sada smatrane isuviše velikim da bi bilo dozvoljeno da propadnu. Republikanci su kritikovali reformu kao nepotrebno uplitanje vlade u poslovanje privatnog sektora.

XS
SM
MD
LG